Делото „Батко" продължава на 5 декември

Делото „Батко" продължава на 5 декември
Веселин Георгиев е одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд и фирмите „Биндер" АД, „Инмат" ООД и Гражданско сдружение „Инфраструктурни обекти" с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Делото срещу бившия директор на фонд „Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев ще продължи в Софийски градски съд на 5 декември.

Най-накрая в понеделник градският съд в лицето на съдия Петя Крънчева даде ход на делото срещу Веселин Георгиев. Един от свидетелите, които бяха изслушани беше Христо Тодоров, главен одитор в Сметната палата. Той заедно с още няколко експерти започна преди години проверка за финансовото управление на Пътния фонд през цялата 2006 г.

В хода на проверката обаче излизоха публикации в пресата за злоупотреби, свързани с провеждането на обществените поръчки във фонда и по-специално с тези, спечелени от фирма „Биндер".

В следствие на това председателят на Сметната палата взе решение в обхвата на одита да се включат и процедурите с участието на тази фирма и свързаните с нея консорциуми.

Тодоров си спомни, че тогава той и екипът му установили неспазване на изискванията на Закона за обществените поръчки и по-специално на онази разпоредба, според която трябва изпълнителите да декларират, че не са свързани с ръководството на фонда.

Констатирни бяха случаи на декларации за липса на свързаност при положение, че такава е налице, а има и случай, при който изобщо липсва такава декларация.

В задаването на въпросите към свидетеля активно се включи и самият подсъдим Георгиев, който държеше да чуе в съдебна зала, че възложител на обществените поръчки са били областните пътни управления, предаде БГНЕС.

Техните ръководители са взимали и решенията за избор на изпълнител, като това заяви и бившият директор на областното пътно управление в Сливен Костадин Костадинов.

Той е назначавал комисия за избор на изпълнител по дадена обществена поръчка, а след като комисията е излизала с решение, той се съобразявал с него и изпращал договора с изпълнителя до фонд „Републиканска пътна инфраструктура"  за одобрение.

Според обвинението в нарушение на Закона за обществените поръчки през 2006 и 2007 г. Веселин Георгиев в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е одобрил сключването на договори между ръководения от него фонд и фирмите „Биндер" АД, „Инмат" ООД и Гражданско сдружение „Инфраструктурни обекти" с цел да набави имотна облага за братята си Бойко и Емил Георгиеви.

Сключените договорите са за десетки милиона лева в ощърб на държавата.

Съдия Петя Крънчева на практика е третият съдия от съда, който гледа делото. Първоначално то се разглеждаше от съдия Георги Колев, но когато то беше на финала си, Колев оглави Върховния административен съд и делото трябваше да започне отново.

След това делото беше дадено на съдия Весела Дончева, но след два месеца тя върна обвинението заради „съществени нарушения". До трето разпределение се стигна, след като Дончева се върна в Софийския районен съд, откъдето бе командирована в СГС и така делото беше поето от председателя на наказателното отделение и зам.-председател на съда Петя Крънчева.

#СГС #Софийски градски съд #Емил Георгиев #Бойко Георгиев #Гражданско сдружение „Инфраструктурни обекти“ #„Инмат“ #„Биндер“ #Републиканска пътна инфраструктура #Веселин Георгиев #Петя Крънчева #Георги Колев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници