ДНК изследване: Хората стават родители средно на 27 години през последните 250 000 години

ДНК изследване: Хората стават родители средно на 27 години през последните 250 000 години
A A+ A++ A

Средната възраст, на която хората са се сдобивали с деца през последните 250 000 години, е 26,9 години. Освен това възрастта на бащите е систематично по-висока (средно 30,7 години) от тази на майките (средно 23,2 години).

Това е основният извод от ново проучване на американски учени, първото по рода си за толкова дълъг период от време, относно човешката еволюционна история по въпроса за продължителността на човешкото поколение. Предишните оценки стигаха до 45 000 години назад и включваха и двамата родители, без да се прави разлика между двата пола.

Изследователите от Университета в Индиана, ръководени от професора по компютърна биология Матю Хан, които публикуваха в списание „Science Advances“, установиха, че разликата във възрастта между бащите и майките постепенно се е свила през последните 5000 години. което се дължи главно на факта, че възрастта, на която жената става майка за първи път, непрекъснато се увеличава (понастоящем тя се оценява на 26,4 години средно в международен план).

"Установихме, че можем да предскажем възрастта, на която хората имат деца, по видовете ДНК мутации, които предават на децата си", казва д-р Хан.

ДНК на децата, наследена от родителите, съдържа около 25 до 75 нови мутации. Видът на мутациите при децата зависи от възрастта на бащата и майката.

В допълнение към увеличаването на възрастта на майката, когато тя ражда първото си дете, изследователите установяват, че възрастта на родителите не се увеличава с постоянна скорост от миналото до наши дни, а изглежда е намаляла преди около 10 000 години поради увеличаването на населението на Земята, което съвпада със селскостопанската революция и възхода на цивилизацията.

#родители #деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"