Голямото ядене приключи: Как да изчистим тялото си от боклука

Голямото ядене приключи: Как да изчистим тялото си от боклука
A A+ A++ A

Нова година, ново Аз! Колко пъти сте си казвали това в навечерието на 1 януари? Най-вероятно не можете да ги преброите на пръстите на двете си ръце, като основните обещания за новите 12 месеца включват по-добра грижа за себе си, по-стегнато тяло, по-правилно хранене, повече движение и още много други. Всеки от нас си е позволил повече по празниците, що се отнася до трапезата, и затова в първите дни от новата година търси бърз и лесен начин за завръщане към старите навици, пише "тялото".

На сцената излиза детоксът. Тази модерна дума, която завладя живота ни през последните 10 години и присъства във всяка една диета в социалните мрежи. Свързва се главно с приема на зелени зеленчуци, смутита, салати и понякога дори гладуване. Промотира отслабването, изчистването на организма от вредните токсини и подобряване на цялостното здраве. Но дали го правим правилно?

Най-вероятно ви се струва смешно, че някой иска да ви обясни точно как да правите детокс, като в интернет изглежда толкова лесно – просто слагате няколко зелени зеленчуци в блендера и си правите смути. Или пък нарязвате краставица и спанак, накъсвате малко магданоз и рукола и сте готови за вечерната си салата. Но всъщност това не е всичко. Детоксът е свързан не само с промяна в яденето, но и с промяна в цялостния начин на живот.

Има много дезинформация относно процеса, която може да ви навреди и да ви попречи да постигнете желаните резултати. Именно затова ние решихме да ви помогнем, като ви обясним нагледно точно какво представлява детоксът, как да го правите и какво включва.

Какво е детоксът?

Употребяваме думите „токсини“ и „детокс“, когато става въпрос за храна, уелнес процедури и продукти за красота, но какво всъщност означават те?

Токсините са токсични молекули, които могат да навлязат в организма чрез външни източници. Външните токсини са всички химикали, създадени от човека – замърсяване на въздуха, химикали във вода или продукти за красота, лекарства, строителни материали в домовете ни и най-вече от преработени храни или неорганични продукти.

За щастие, повечето от тези токсини могат да бъдат преобразувани и изхвърлени, благодарение на системата за детоксикация на тялото. Съществува и нещо, известно като вътрешни токсини, като излишък от холестерол, бактерии, вируси и други, с които тялото се бори и ги премахва вътрешно. Оказва се, че нямаме нужда от продукти, прочиствания и диети, които да ни помогнат да се детоксикираме. Тялото само по себе си е мощна машина за детоксикация.

Как тялото се детоксикира?
Краткият отговор е по много начини. Много основни системи в тялото са част от процеса на детоксикация, като то се прочиства по няколко начина. Черният дроб и бъбреците играят най-важна роля, но храносмилателният тракт и кожата също не са за подценяване. Черният дроб премахва токсините и ги разгражда, така че бъбреците могат да ги отделят. Те от своя страна филтрират отпадъците, храносмилателният тракт отделя вредните вещества, а кожата се детоксикира чрез изпотяване.

Вашият черен дроб върши тежката работа, когато става дума за детоксикация на тялото от вещества, които се смятат за отпадъци или вредни. То прави това като метаболизира тези вредни вещества в по-малко вредни метаболити, които след това се елиминират чрез храносмилателния тракт, бъбреците и кожата.

Ако всичко това ви се струва доста трудно и анатомията не е вашата наука, ще ви кажем, че здравото тяло има способността да идентифицира, обработва и елиминира вещества, които са ненужни или вредни за него.

Въпреки че черният дроб, храносмилателният тракт, бъбреците и кожата са известни като звездите в детоксикацията, тялото се отървава от токсините и по много други начини. Експертите дават за пример дишането като форма на детоксикация. Ние издишваме въглероден диоксид, който е токсичен отпадъчен продукт. Дори и с нещо толкова обикновено и просто като дишането, тялото умее да вдишва нещо полезно и да издишва излишното.

Кога токсините се превръщат в много вредни?
Знаем какво си мислите – ако тялото се отървава от всички лоши неща само, защо трябва да внимаваме какво приемаме и какво вдишваме? Означава ли това, че можем да пием алкохол и да ядем вредна храна безспир, чакайки организма ни сам да се оправи? Отговорът очевидно е Не.

Да, тялото има невероятна система за детоксикация, но тя може да работи на определени обороти и за определен период. Мислете за тялото си като за река – ако клон или камък падне в нея, това не е голяма работа. Течението ще ги избута или ще ги отнесе. Но ако има множество клони или камъни, водата вече не може да пробие и се получава бент.

Токсините са като клони и камъни – тялото ви е създадено да се детоксикира, но ако има прекомерно много токсини, не може да работи достатъчно бързо, за да се отърве от всички тях. Плюс това, черният дроб, храносмилателната система и бъбреците се нуждаят от малко грижа, за да вършат работата си. Тялото ви ще работи най-добре, когато се отнасяте към него добре и това важи за системата на детоксикация.

Как да детоксикираме тялото по здравословен начин?

1. Спете повече
Оставете телефона, компютъра и таблета настрани и просто заспете в нормален час. Сънят дава шанс на тялото да се пренастрои, да се регенерира само. По този начин то елиминира всички токсични отпадъци, които са се натрупали през деня. Когато не изразходвате енергия за храносмилане, движение или професионални задачи, енергията в тялото ви може да се пренасочи към детоксикацията. Уверете се, че спите по 7-9 часа на ден, за да поддържате тялото си в оптимална форма.

2. Внимавайте какво ядете
Няма как да избягате от тази точка. Да, има значение какво ядете. Не само преработените храни допринасят за токсините, вкарани в тялото ви, а храните, които са полезни за вас, също са полезни за поддържане на органите в системата на детоксикация. Например храносмилателният тракт елиминира токсините чрез изхождане, но се нуждае от фибри, за да извършва това. Ограничете приема на излишна захар или преработени храни, като ядете повече плодове и зеленчуци, храни с високо съдържание на фибри.

Растенията са пълни с хранителни вещества, които се използват от черния дроб за производството на ензими, които му помагат за детоксикация. Колкото повече видове растения ядете и в различни цветове, толкова повече шансове ще имате да получите тези хранителни вещества, както и да нахраните добрите бактерии, които извършват 30-40% от необходимата работа за детоксикация.

3. Пийте повече вода
Вече знаете, че пиенето на вода е тайната на страхотната кожа, но също така е ключов играч в детоксикацията. Пийте повече вода и останете хидратирани, тъй като водата помага на бъбреците да изхвърлят токсините по-лесно. Един от основните начини, по които се отърваваме от тези токсини, е чрез – познахте – урината. Така че хидратацията не само подпомага изхвърлянето на токсини от бъбреците, но също така ви кара да уринирате по-често, което означава, че елиминирате повече токсини.

Забравете детоксикиращите чайове, прахове или сокове – всичко, от което се нуждаете, е добрата стара обикновена вода, която да помогне на тялото да се отърве от това, от което не се нуждае.

4. Тренирайте
Упражненията могат да ви помогнат да станете по-силни, да подобрите здравето на сърцето и дори да повишите настроението, така че не е изненадващо, че то също е добро за изхвърляне на токсините. Тренировките насърчават лимфната циркулация и потта, като и двете са от решаващо значение за процеса на детоксикация на тялото. Лимфната система е друга важна част от детоксикацията на тялото и един от начините за преместване на „отпадъците“ в лимфните възли е чрез движение и работа на мускулите. Плюс това, потта не само изразходва електролити и вода, но и освобождава организма от токсини.

5. Намалете излагането си на токсини
Освен че просто помагате на тялото си да бъде здраво като цяло, за да може да работи оптимално, можете също да направите някои промени, за да избегнете излагането на токсини, за да намалите количеството детоксикация, която тялото трябва да извършва редовно. Много токсини са неизбежни (особено в нашия модерен свят), но имайте предвид къде можете да направите прости замени или промени, които не само са по-добри, защото намаляват излагането на тялото ви на токсини, но са и по-добри за планетата.

Най-лесният начин да подпомогнете системата за детоксикация на тялото е да намалите експозицията. Филтрирайте водата си, филтрирайте въздуха у дома и прекарвайте време сред природата, дишайки чист въздух. Използвайте зелени материали, когато строите дома си и използвайте нетоксична/чиста козметика, тоалетни принадлежности и продукти за пране.

#суперхрана #храна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"