„Биволъ”: Янев пусна бомба от САЩ – нов СРС скандал с Овчаров и Георгиев

„Биволъ”: Янев пусна бомба от САЩ – нов СРС скандал с Овчаров и Георгиев
Снимка: Биволъ
A A+ A++ A

Поредният теч на класифицирана информация в медиите стана факт миналата сряда и предизвика поредния СРС скандал, писа „Биволъ” в неделя.

Според изданието става въпрос за няколко страници от разследване на Националната следствена служба (НСлС) по делото на Вальо Топлото, в които се описват засечени разговори на близкия до Румен Овчаров лобист Красимир Георгиев.

От разговорите личи, че Георгиев аранжира от името на министъра задкулисни договорки за най-големите български инфраструктурни и енергийни проекти: магистрала „Тракия", АЕЦ „Белене”, Бургас-Александропулис и доставките на гориво за АЕЦ „Белене” и АЕЦ „Козлодуй”, посочва „Биволъ”.

Изданието посочва, че копия от страници, съдържащи се в секретната справка били публикувани в сайта Afera.bg.

Автентичността им била потвърдена от публичните изявления на депутати, имащи достъп до секретното деловодство на Народното събрание.

Информацията беше разгласена от проправителствената телевизия ТВ7, но първите сигнали за нейното предстоящо оповестяване дойдоха в началото на месеца от Чикаго, където беше на посещение Яне Янев, подчертават от „Биволъ”.

„Един много отговорен фактор във Вашингтон, който е експерт по глобалните проблеми на енергетиката, ме попита в прав текст защо е прекратено досъдебното производство, което засяга Красимир Георгиев (т.нар. Фронтиер), Румен Овчаров, Корнелия Нинова, Кириенко и Шматко по отношение на строежа на „Белене", както и по отношение на дългосрочни договори между Република България „Газпром", тайни договори", каза тогава Янев, цитиран от дословно от „БГ войс”.

„Интересно е да се съпостави контролирания теч на справката, датирана от април 2007 г. и информацията за Красимир Георгиев от секретната грама на шарже д'афер Алекс Караянис за „българската енергийна мафия" от края на 2006 г. Вижда се, че в американското посолство са направили същите обобщения като НСлС, но по-рано”, се посочва още в публикацията на „Биволъ”.

„Георгиев, който няма официална позиция в министреството, участва в официалните срещи на Овчаров редовно и го придружава в официални пътувания в чужбина, за потрес на местни и чуждестранни чиновници и бизнесмени. Руските енергийни служители са повдигали въпроса за присъствието на Георгиев на междуправителствени преговори, докато служители на „Ситигруп” са напускали презентация заради неговото присъствие", пише в грамата.

Според изданието в посолството явно разполагат с актуална оперативна информация от българските служби.

Пример за това били разговорите на Красимир Георгиев с руснаци за доставките на ядрено гориво, записани през октомври-ноември 2006, чието съдържание е обобщено в грамата от декември 2006 г.

„Отговорният фактор" на Яне Янев (ако има такъв) всъщност му е спуснал задача да пришпори не особено ентусиазираната българска прокуратура, за да бъде неутрализиран „проруския енергиен маестро" Румен Овчаров и кликата му. В избора на вестоносеца обаче има и забавен елемент, тъй като Янев, разнасящ не от вчера секретни папки и флашки, е определен от посланик Макълдауни като „политически шут" и „шарлатанин". В момента, в който секретните папки попаднат в неговите ръце, те престават да са секретни и това е много добре известно (не само) на американците”, пише „Биволъ”.

Днес на ред е Румен Овчаров и ако българската прокуратура си свърши работата, това ще е червена точка за нея. Но нищо чудно след година или две да дойде друго послание от Вашингтон, което да гласи следното: „Един много отговорен фактор във Вашингтон, който е експерт по проблемите на наркотрафика, ме попита в прав текст защо не е разследван Бойко Борисов за трафик на амфетамини, източване на горива и пране на пари". И нищо чудно отново Янев да бъде избран за вестоносец. Историята познава случаи, когато придворните шутове служат на няколко крале, коментира изданието.

Според него тогава отново ще потекат СРС-та към медиите, в които няма да се намери нищо ново в сравнение с докладите на американците, изтекли в „Уикилийкс”. Доклади, които по думите на главния прокурор Борис Велчев съдържат само твърдения.

„Представяте ли си каква държава ще сме, ако разследват някого само по твърдения", попита той, цитиран от изданието.

Можем доста отчетливо да си представим обаче каква държава сме в момента. От новия теч на СРС става ясно, че прокуратурата е отказвала през годините, отказва и сега да разследва и твърденията подплатени с неоспорими доказателства, се казва още в материала на „Биволъ”.

#СРС #Националната следствена служба #НСлС #Вальо Топлото #Румен Овчаров #Красимир Георгиев #магистрала „Тракия" #АЕЦ „Белене” #Бургас #Александруполис #АЕЦ „Козлодуй” #Народното събрание #Яне Янев #Чикаго #Корнелия Нинова #Газпром #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"