Христо Панчугов: Силно вероятно е третият мандат да отиде при БСП

Христо Панчугов: Силно вероятно е третият мандат да отиде при БСП
Стоп кадър/БНТ
A A+ A++ A

Вероятно президентът ще връчи третия мандат там, където го води личният му интерес. Игра, която той играе от доста време с електората на БСП. Силно вероятно е мандатът да отиде за БСП.

Това заяви в Euronews PrimeTime политологът Христо Панчугов. Според него декларацията на „Продължаваме промяната“ е закъсняла с три месеца.

Политическите формации традиционно не могат да пишат стратегии, българските институции също. Истинският проблем тук беше очевидната липса на желание тази декларация да бъде защитена. Нямаше политическа воля за съставянето на каквото и да е управление в последните три месеца.

„Това е един документ, който все пак е стъпка в правилната посока. За първи път в последната година има опит да се отговори кои са четирите цели, които България може да има в следващия период на управление, но това е съвсем в началото“, коментира политологът.

Той е на мнение, че политическите формации у нас традиционно не могат да пишат стратегии, държавните институции също.

„Очевидно от липсата на какъвто и да е интерес в парламента, дори от самите „Продължаваме промяната“, които не бяха в пълен състав в зала и не защитиха собствените си предложения“, отбеляза още политологът и определи поведението на бившите управляващи като опит да се демонстрира отговорно поведение, без това да е така.

Истинският проблем е абсолютната неспособност на партиите да мислят стратегически и в перспектива.

„Не разбирам как беше възможно БСП да управляват с „Продължаваме промяната“ на фона на кризата в Украйна и всички решения, свързани с военната подкрепа за Украйна, които бяха взети още при предишното правителство, а сега изведнъж това да им е най-големият проблем“, посочи политологът.

Според него никой не иска избори, но същевременно не намира здрава политическа логика в поведението на партиите в парламента.

Това поведение води до негативи за всички. Няма да има печеливш от тази ситуация. Радикализацията, която се случва в момента в обществото, обективните процеси на оформяне на нови разделителни линии в самото българско общество, ще намерят своя представител. Дали ще е в лицето на някоя от тези политически формации е един огромен въпрос.

По думите на Панчугов политическите формации са заели позицията да хвърлят отговорността за следващите предсрочни избори някъде другаде, а не да направят истински опит за създаването на правителство и устойчиво мнозинство или малцинство.

Няма да има ново развитие с третия мандат, категоричен е Панчугов, който не изключва да има изненади на следващите парламентарни избори.


#Христо Панчугов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »