За мястото на Живкова и ген. Делов в историята на България

За мястото на Живкова и ген. Делов в историята на България
A A+ A++ A

Заглушителните ръкопляскания, провалили конференцията за Людмила Живкова в Софийския университет, още отекваха в публичното пространство, когато 22-мата общински съветници от ДПС в Кърджали отказаха да гласуват почетното гражданство на българския герой от Балканската война ген. Васил Делов.

И двата скандала доказаха, че България трябва да се откаже от черно-белия прочит на историята си и да сключи мир с миналото, за да определи ясни ценности на гражданската култура.

Да отричаш ползи от социалистическото наследство няма нищо общо със забраната да се говори за него.

Фигури като Людмила Живкова са безспорно противоречиви и за да попаднат на правилното си място в историята на България, за тях трябва поне да се говори.

Етническото разделение и еднозначната оценка на османския период в историята на България също са наследство от соцрежима. Отказът да ги преосмислим и оценим от глобалния мироглед на бъдещето дават основания за съмнения за етническата толерантност между българските граждани.

Както стана ясно от декларацията им, от ДПС смятат, че „знака на почетността заслужават само онези, на които може да подражава всеки съвременен гражданин, без оглед на неговата етническа или религиозна принадлежност“.

За да определим ясно кой какво уважение заслужава в исторически план, трябва поне да говорим за миналото.

#Людмила Живкова #СУ „Св. Климент Охридски” #Кърджали #ДПС #ген. Васил Делов #Балканска война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от По ваш сигнал
Последно от По ваш сигнал

Всички новини от По ваш сигнал »