ДБ готови да излъчат управление с третия мандат, но не на всяка цена

ДБ готови да излъчат управление с третия мандат, но не на всяка цена
A A+ A++ A

„Демократична България“ (ДБ) се отнася изключително сериозно към процеса на излъчване на управление, със съзнание колко е сериозно е положението, в което се намира България. Това заяви председателят на парламентарната група на ДБ Христо Иванов пред журналисти в кулоарите на парламента.

По-рано днес депутатите отхвърлиха проекта на декларация на „Продължаваме Промяната“ (ПП) за определяне на приоритетни национални цели и задачи. От прессекретариата на държавния глава информираха, че в понеделник, 9 януари, от 10:00 часа президентът Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател на ПП Николай Денков.

Според Христо Иванов декларацията на ПП е поставила важни теми. Той каза, че е очаквал формациите, които не са се включили в изработването на предложението, поне в пленарната зала да заявят своето мнение. По думите му мълчанието е оставило неприятно впечатление не за съдбата на дадения мандат, а за отношението как въобще ще се управлява страната. Председателят на ПГ на ДБ изказа мнение, че не трябва да се допускат нови избори.

Иванов каза, че от ДБ смятат, че президентът може да проведе консултации с политическите сили преди връчването на третия мандат. Ние сме готови да носим отговорност за излъчване на управление, но не каквото и да е, коментира още той. Според него трябва да се види дали има „минимална нагласа за правене на реформи“.

На въпрос готова ли е ДБ да получи третия мандат за съставяне на кабинет, Иванов отговори: "На този етап ние не можем да заявим, че искаме третия мандат, защото, пак казвам, за да го поискаме, трябва да сме сигурни, че можем да свършим работата". Според него последният мандат не е някаква награда, а тежка отговорност. По думите му това налага да се констатира "ангажираща готовност" на политическите сили за реформи, сред които е съдебната.

Ако президентът реши да ни даде третия мандат, ние ще направим сериозен и задълбочен опит да излъчим именно такова управление, обобщи Иванов.

#Христо Иванов #Христо Иванов - ДБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »