За година: Глобалните цени на храните достигат рекордни стойности

За година: Глобалните цени на храните достигат рекордни стойности
A A+ A++ A

Глобалните цени на храните спадат през декември за девети пореден месец, но въпреки това през 2022 г. са се покачили с 14 на сто спрямо предходната година до рекордни стойности, съобщи Световната организация по прехраната (ФАО) към ООН, предаде Ройтерс.

Индексът на ФАО, който следи международните цени на най-търгуваните храни, през декември падна до 132,4 пункта спрямо ревизираните 135 пункта през ноември.
За цялата 2022 г. обаче индексът е на ниво от 143,7 пункта, 18 пункта или 14,3 на сто над нивото за 2021 г., което е най-високото равнище от 1990 г., когато започна това измерване.

Спадът през декември е породен от сериозното намаление на цените на растителните масла, както и от известен спад на цените на зърнените храни и месото, контрирано от ръст на цените на захарта и млечните продукти, посочват от ФАО.

Глобалните цени на храните скочиха рязко сред началото на руската инвазия в Украйна през февруари, но се успокоиха през лятото след договарянето на транспортен коридор за износ на храни от Украйна през Черно море.

#хранителен магазин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"