Какво се случва в тялото, ако не пием алкохол 4 седмици

Какво се случва в тялото, ако не пием алкохол 4 седмици
A A+ A++ A

Ние сме последните, които ще кажат, че има нещо лошо в алкохола – напротив, чаша бира или вино са доказано полезни за тялото и са неизменна част от удоволствието от вкусната храна.

Но също така няма нищо лошо и от време на време да си даваме почивка – защото истината е в баланса. Вижте и какво точно се случва с тялото ни, когато му “спрем кранчето”.

Спим по-добре

Пиенето вечер може да звучи добра идея, за да паднеш бързо в леглото. Но истината е, че първоначалният период на бързо заспиване и дълбок сън е краткотраен, и обикновено е последван от часове на въртене в леглото и събуждане (най-често следствие от дехидратацията, която е настъпила в организма).

Спирането на алкохола доказано влияе върху качеството на съня, както и на начина, по който се чувстваме сутрин – с по-добро настроение, повишена способност за концентрация, отпочинали и готови за действие.

6 неща, които се случват с тялото ни, когато спрем алкохола

Ядем по-малко на вечеря

Алкохолът е една от основните причини да прекаляваме с храната на вечеря. Първо, защото доброто питие върви с добро мезе. Второ, защото алкохолът увеличава мозъчната активност в хипоталамуса, и ни прави по-чувствителни спрямо аромата на храната.

И трето, защото често след няколко питиета всички задръжки падат, и сме много по-склонни да се отдадем на среднощно пиршество с храни, които на трезво бихме отбягвали.

Губим килограми по-лесно

Алкохолът е най-сигурният начин да консумираме в пъти повече калории, отколкото искаме или имаме нужда – два коктейла след работа лесно могат да добавят близо 1/3 от препоръчителния дневен прием на калории, и всички те от захари.

Колкото до бирата – не случайно е известна като “течна баничка” (и това без да смятаме ядките или картофките, които обикновено вървят с нея).

6 неща, които се случват с тялото ни, когато спрем алкохола

Кожата ни се изчиства

Само няколко дни без алкохол и ще забележите колко по-гладка и чиста е кожата, и дори как някои фини бръчки от лицето са изчезнали.

Причината е, че алкохолът силно дехидратира тялото, а липсата на вода се отразява първо на състоянието на кожата. Освен това той е и диуретик, т.е. кара ни да уринираме по-често, и намалява производството на анти-диуретичните хормони, които помагат на тялото да абсорбира водата.

Това може да доведе до положителен обрат и при различни кожни проблеми, като пърхут или екзема, например, наред с цялостно по-добрия вид и състояние на кожата.

Имаме повече пари

Този ефект е повече от добре дошъл – защото, не може да не си признаем, качественият алкохол доста ни удря в портмонето.

Отделяйте спестените пари настрана и нищо чудно след време да сте събрали достатъчно за нещо, което от дълго време си мечтаете – пътуване, курс по чужд език, или просто една наистина добра бутилка вино.

6 неща, които се случват с тялото ни, когато спрем алкохола

По-малък риск от рак (но по-висок от сърдечни заболявания)

Алкохолът е свърван с повишен риск от рак на устата, черния дроб, гърдите и червата (и рискът се покачва правопропорционално на консумираното количество).

От друга страна обаче, умерената консумация на алкохол (особено на червено вино, което съдържа полезния антиоксидант ресвератрол) намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и инсулт, и може да е причината за по-дълготрайна продължителност на живота.

Ключовата дума, на която ще наблегнем отново – умереност.


#алкохол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »