Бан Ки-мун разочарован от проваленото примирие в Сирия

Бан Ки-мун разочарован от проваленото примирие в Сирия
В събота убитите бяха над 110 души, а в петък загинаха най-малко 146 души, когато беше и първият ден от прекратяването на огъня по време на празника. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун обяви, че е силно разочарован, че примирието в Сирия се е провалило.

Той призова правителствените сили и опозиционните групировки в страната да спрат незабавно бойните действия, предадоха „Ройтерс" и БНР.

Примирието, предложено от специалния пратеник на ООН и Арабската лига Лахдар Брахими, трябваше да влезе в сила в петък и да продължи четири дни по време на празника Курбам Байрам.

„Дълбоко съм разочарован, че участниците не уважиха призива за спиране на боевете. Тази криза не може да бъде решена с още оръжия и кръвопролития. Отново призовавам участниците незабавно да спрат бойните действия и повтарям призива си към Съвета за сигурност, страните в региона и целият регион да подкрепят мисията на специалния пратеник Лахдар Брахими, която да помогне за напредък по политически път", каза Бан Ки-мун в южнокорейската столица Сеул, където беше удостоен с награда за мир.

Сирийски самолети са бомбардирали райони с мюсюлмани сунити в Дамаск и други части на страната, твърдят активисти, като по този начин сирийският президент Башар Асад продължава с въздушната офанзива срещу бунтовниците въпреки предложеното примирие.

По-рано в понеделник руският външен министър Сергей Лавров заяви, че кризита в Сирия може да бъде овладявана само чрез активен диалог между всички страни.

В събота убитите бяха над 110 души, а в петък загинаха най-малко 146 души,  когато беше и първият ден от прекратяването на огъня по време на празника.

#Сирия #генерален секретар на ООН #Бан Ки-мун #примирие #Сирия #ООН #Арабска лига #Русия #диалог #Женевска конвенция #Сергей Лавров #министър на външните работи на Русия #криза #Лахдар Брахими #пратеник на ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »