Валидираха пощенска марка „175 години от рождението на Христо Ботев“

Валидираха пощенска марка „175 години от рождението на Христо Ботев“
A A+ A++ A

Пощенско-филателно издание на тема „175 години от рождението на Христо Ботев“ бе пуснато в употреба. Валидирането на пощенската марка се състоя в Европейския кът на Народното събрание.

Това е част от поредицата прояви по повод годишнината, с които отдаваме своята почит към поета революционер, на неговото дело и безсмъртния му подвиг, каза Никола Минчев от „Продължаваме Промяната“. По думите му поколения българи се прекланят пред Ботев и свързват името му с копнежа по свободата, със себеотдаването, със саможертвата, но и с творческия гений, поетичното майсторство и талант.

Независимо от епохата и превратностите на времето, той е наша гордост, но и духовна опора, извор на самочувствие, но и мерило за патриотизъм и следване на националния идеал, посочи Минчев. Депутатът коментира, че Христо Ботев е сред забележителните личности в световната история, които съчетават героичен живот с огнено слово и излизат извън мащабите на своето време и на своята страна. Според Минчев Ботев и днес ни напомня, че трябва да бъдем верни на своите ценности, на хуманните идеали, на демократичните ценности, да отстояваме и да пазим свободата, да се стремим към равноправие и справедливост.

Ботев ни завеща своята чиста любов към отечеството и бащиното огнище и своята вяра в по-доброто бъдеще на нашия народ, добави Минчев. Според него да бъдем верни на неговите завети днес означава да бъдем единни в отстояването на националните интереси и с чест и достойнство да работим за общото благо.

Христо Ботев е първият български революционер, който е бил изобразен на пощенска марка, отбеляза заместник-министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски и уточни, че през 1926 г. е отбелязана 50-годишнина от смъртта на Ботев чрез пускане в употреба на серия от три пощенски марки. Художникът Емилио Бората е пресъздал паметника на Ботев във Враца и е добавил своята творческа интерпретация в символа на българската сила – българския лъв, каза още Папукчийски.

#Христо Ботев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"