Повишена опасност от преливане на Тунджа и Арда

Повишена опасност от преливане на Тунджа и Арда
Няма прогнозни данни за необходимост от предупреждение на съседните на България държави. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

Повишена е опасността от преливане на няколко места по реките Тунджа и Арда заради обилните валежи в цялата страна.

До оранжев код бе повишена тревогата за Тунджа при Елхово след предупреждение за възможно наводнение, издадено от системата за ранно известяване, която следи водосбора на реките Марица и Тунджа, предаде Би Ти Ви.

По данни на системата се очаква и преминаване на високи води по река Арда, като по-значимо са се увеличили нивата на притоците й – река Върбица и река Крумовица.

Има вероятност от преливане на коритата им в понеделник или вторник, става ясно от данните.

Във връзка с покачването на нивата във водните басейни Министерството на околната среда и водите активира 24-часов режим на работа на звеното за предотвратяване на опасности от вредното въздействие на водите и изпрати предупреждение до „Пожарна безопасност и защита на населението” към МВР.

От ведомството на ресорния министър Нона Караджова призоваха и за повишено внимание към сложната метеорологична обстановка от страна на областните управители. За рискови се смятат районите около Тунджа при Елхово и Арда при Хасково и Кърджали.

Няма прогнозни данни за необходимост от предупреждение на съседните на България държави.

Междувременно стана ясно, че нивото на язовир „Златоград” е на 10 метра под преливника вследствие на проливните дъждове, които са 106 литра на квадратен метър.

Нивото на водоема се следи на всеки час, увери кметът на града Мирослав Янчев.

По думите му заради пороите има свлечени земни маси на главен път Долен – Златоград.

Проблемна е и ситуацията около река Туфча. Десет самосвала и пет багера работят в района на гоцеделчевското село Брезница, за да бъдат изградени диги и да бъде укрепено коритото на реката, обясни кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов.

От местната администрация успокоиха, че изградените диги край Туфча ще удържат реката, дори ако продължи да вали. Река Туфча не е преливала от около 50 години.

#Тунджа #Арда #Елхово #Марица #преливане #Върбица #МВР #Министерството на околната среда и водите #Пожарна безопасност и защита на населението #Нона Караджова #министър на околната среда #Хасково #Кърджали #България #Златоград #Брезница #Гоце Делчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »