Имунна система: Девет мита, в които не трябва да вярвате

Имунна система: Девет мита, в които не трябва да вярвате
A A+ A++ A

Сега грижата за имунитета е основен приоритет и по-важна задача от всякога. Хората по целия свят предприемат всевъзможни предпазни мерки, за да избегнат заразяването и разпространението на коронавирус, особено предвид новата заплаха от силно предавания вариант Делта и най-новия щам Омикрон. Основните препоръки на лекарите са социално дистанциране, правилно миене на ръцете и носенето на маски на закрито и в претъпкани места.

Но както при всяка опасна епидемия, всеки един от нас може лесно да стане жертва на прекалено грандиозни, макар и привидно успокояващи, здравни съвети или препоръки за добавки, които погрешно ви обещават защита. Ето защо шестима експерти по здравето развенчават най-популярните митове за диетичните навици, промотирани за повишаването на имунитета.

Ето в кои митове за имунната система не трябва да вярвате

1. Пиенето на много витамин С

Витамин С е важно хранително вещество за оптимална имунна функция. Проучванията обаче показват, че приемането на мегадози витамин С под формата на добавки всъщност не ни носи никаква полза, когато става въпрос за борба с настинка или друго заболяване. В този случай количеството не носи ефект, тъй като телата ни могат да абсорбират само няколкостотин милиграма витамин С наведнъж.

Препоръчителното дневно количество хранителна добавка с витамин С, което отговаря на нуждите на повечето хора, е определено на 75 милиграма на ден за жени и 90 милиграма за мъже. Всяко количество над това се изхвърля с урината.

2. Суперхраните

Здравословното хранене е важно за поддържане на имунната ни система и нейната правилна функция. Но лекарите казват, че няма суперхрана, която магически да засили имунитета ни и да ни предпази от всички болести. Според д-р Али Уебстър, яденето на разнообразни цветни храни, с фокус върху снабдяване с повече плодове и зеленчуци, може да ни осигури много от витамините и минералите, като А, С и Е, които играят ключова роля в имунната система. Тези плодове и зеленчуци могат да се приемат в различни форми – пресни, замразени, консервирани или в буркан.

3. Заразяване от повърхност

„Няма доказателства, че докосването на опаковки за храна предава вируси, включително COVID-19“, казва д-р Уилям Ли. Въпреки това, за да сте в по-голяма безопасност, можете да избършете повърхността с дезинфекцираща кърпа докато носите ръкавици. Уверете се, че сте изхвърлили кърпичките на правилното място, след като сте готови, и измийте добре ръцете си преди да докоснете храната.

4. Цитрусовите плодове

Често сме чували, че единствената храна, която може да подобри имунитета ни, са цитрусовите плодове. Това обаче не е вярно. Да, плодове като лимони, портокали и грейпфрути са вкусни и ценен източник на витамин С, но не са единствените храни, които могат да поддържат здравето ни и правилната функция на имунната система.

Д-р Бриана Родригес препоръчва да увеличите приема на някои от тези пикантни съставки, за да можете да добавите няколко имуностимулатори към всяко хранене:

♦ Червени чушки – само 70 грама от тях съдържат 150% от дневната ви необходима доза витамин С.

♦ Чесън – според Родригес е доказано, че серните съединения в чесъна помагат за подобряване функцията на имунната система.

♦ Моркови – често ни казват, че морковите са чудесни за здравето на очите и това е така. Но поради голямото количество на витамин А в тях, те са фантастични и за имунната система.

♦ Пиле – пилешката супа е любима храна на мнозина и има защо. От една страна, тя е хидратираща, но също така съдържа цинк, който е важен минерал за подпомагане овладяването на възпаленията. Освен това в птичето месо се съдържа и витамин В6, който е важен за образуването на нови и здрави червени кръвни клетки. Пилешкият бульон пък съдържа хранителни вещества, които също помагат за здравето и имунитета на червата.

5. Храна и витамини – единственият лек за имунитет

Диета, пълна с много важни хранителни вещества, е от решаващо значение за цялостното здраве и силната имунна система, но много други фактори също играят роля. Важно е да се храним добре, но също така искаме да сме сигурни, че правим всичко възможно, за да лекуваме телата си.

Ето какво да правите:

♦ Спете добре – Знаете ли, че сънят засилва имунната система? Когато не си почиваме достатъчно, ние не просто чувстваме умора, но това може да причини стрес и възпаление в телата ни, което прави много по-трудно да се предпазим от заболяване. Възрастните се нуждаят от между седем до девет часа сън на нощ, за да засилят имунната си система.

♦ Контролирайте стреса – Разбираемо е, че нивата на стрес в наши дни са високи. Затова е важно да положим усилия за минимизиране на стреса по каквито и да е начини. Медитация, движения, провеждане на редовни разговори с приятели и семейството, или търсене на помощ от специалист по психично здраве. Намерете това, което ще ви успокои.

♦ Тренирайте – Упражненията са едно от най-добрите решения, които можем да вземем, за да поддържаме здравето си и да засилим имунната си система. Не само облекчават стреса понякога, но проучванията показват, че хората, които спортуват редовно, са по-малко склонни да настинат от тези, които по-често си почиват. Намерете тренировки, които да засилват сърцето ви, за да укрепят и имунитета.

♦Ограничете алкохола и цигарите – Това може да изглежда очевидно, но мнозина не знаят, че цигарите и алкохолът всъщност пречат на функцията на имунната система. Проучванията показват, че цигареният дим може да взаимодейства с вируси, като грип, причинявайки увреждане и възпаление на белите дробове, влошавайки симптомите на настинка при пушачите. Що се отнася до алкохола, той отслабва реакцията на организма към болести и вируси.

6. Имуностимулантите са полезни за всички

Докато билковата медицина със сигурност може да предложи много по отношение на имунната подкрепа, тя не предлага универсален подход. Лица с определени здравословни състояния, включително автоимунни заболявания, трябва да работят с доставчик, обучен в билкова медицина, за да създадат персонализиран план. Фактът, че едно нещо работи за много хора, не означава, че ще е полезно за вас.

7. Определени вещества подкрепят имунитета

Грешка! Цялостната диета, състояща се предимно от пълноценна храна, с разнообразие и баланс, е по-важна от определени хранителни вещества. Да, витамин С и цинкът са важни, но не може да разчитате само на тях. След като диетата ви е правилна, добавките могат да бъдат като още един коз в ръката ви.

Освен това добавките трябва да се използват по подходящ начин. Според лекари, приемането на твърде много цинк за дълъг период от време всъщност може да понижи имунитета. Именно затова не е хубаво да приемате добавки с високо съдържание на цинк още при първите признаци на вирус.

8. Подобрени води и спортни напитки

Водите с минерали и витамини в тях, както и спортните напитки, често са източник на изкуствени оцветители и подсладители – неща, без които можем да живеем спокойно. Здравата имунна система започва с установяването на дългосрочни здравословни навици, включително диета, богата на плодове и зеленчуци, пълноценни храни, активен начин на живот, сън и грижа за психичното здраве.

9. Пресните плодове са най-добри

Консервираните или замразени плодове и зеленчуци често се събират в пика на зрялост, за да се заключат необходимите хранителни вещества. Те са отличен източник на здравословни съставки, които могат да послужат като лесен начин да увеличим приема на витамини.

#имунитет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"