Цветанов уволни скандалната Калинка Пенчева

Цветанов уволни скандалната Калинка Пенчева
Скандалният говорител на МВР-Варна Калинка Пенчева нарече „селски глупак" Боян Максимов, заснел преди време спящи полицаи в патрулка. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Вътрешният министър Цветан Цветанов подписа заповед за уволнението на говорителя на ОДМВР – Варна Калинка Пенчева, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Най-тежкото дисциплинарно наказание е наложено за това, че служителката е нарушила Етичния кодекс за поведение на държавните служители на МВР.

За подобно нарушаване на служебната дисциплина по смисъла на чл. 227, ал. 1, т. 10 от ЗМВР във връзка с чл. 230, ал. 2, т. 4 от ППЗМВР – деяния, несъвместими с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, с които се уронва престижът на службата, е предвидено налагане на дисциплинарно наказание „уволнение" и прекратяване на служебното правоотношение в МВР.

Скандалният говорител на МВР-Варна Калинка Пенчева нарече „селски глупак" Боян Максимов, заснел преди време спящи полицаи в патрулка.

„Госпожата Калинка Пенчева, която е официално лице на полицията за Варна, каза едни що-годе неприятни думи за мен, за които аз ще се консултирам с адвокат. Тя ме нарече „селски глупак”. Преди време премиерът дойде тук във Варна и каза, че тук е едно село, сега съм и аз селски глупак", каза Боян.

Според официалната информация ден след това Пенчева бе освободена по предложение на премиера.

В продължение на години Пенчева заплашваше и унижаваше журналистите в морската столица. Впоследствие, обаче, се оказа, че тя не е уволнена.

„Уволнението е възможно наказание за говорителката на МВР-Варна, но ние сме правова държава, не бих могъл да се произнеса, преди да е приключило дисциплинарното производство", каза министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов.

Така бе образувано дисциплинарно производство срещу Калинка Пенчева.

„Постъпката е недопустима за говорител на МВР, това поведение може да провокира агресия", заяви Цветанов.

Докато течеше проверката срещу скандалния говорител, Боян Максимов бе привикван няколко пъти в полицията във Варна, за да дава обяснения.

#Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #МВР #Варна #Калинка Пенчева #Етичния кодекс #Боян Максимов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници