Бившият военен министър Цонев оправдан и по делото за подкуп

Бившият военен министър Цонев оправдан и по делото за подкуп
Снимка: Sofia Photo Agency, архив
A A+ A++ A

Софийският градски съд оправда бившия военен минситър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов по делото за подкуп, което се водеше срещу тях.

Николай Цонев, Петър Сантиров и Tенчо Попов бяха обвинени за това, че през 2010 г. в София в съучастие – Цонев и Попов като извършители, а Сантиров като помагач, са дали подкуп в размер на 20 хил.евро на следователя Петьо Петров. Адвокатът на Николай Цонев – Васил Василев пледира, че подзащитният му е невинен.

На заседанието по делото на 24 октомври прокуратурата поиска седем години лишаване от свобода за подсъдимите Николай Цонев и Тенчо Попов, шест години за подсъдимия Петър Сантиров и глоба от по 15 хил. лева за всеки.

На средващия ден обаче и тримата подсъдими поискаха оправдателни присъди, припомнят от БГНЕС.

На 13 юни 2012 г. Николай Цонев бе признат окончателно за невинен по две от четирите дела, които се водеха срещу него. Върховният касационен съд окончателно го оправда по делото за „Терем".

По него прокуратурата го беше обвинила за това, че на 25 юни 2009 г., като министър на отбраната - едноличен собственик на капитала на дружеството „Терем", Цонев се е разпоредил с целеви средства не по предназначение.

По-малко от две седмици преди това, на 1 юни, Цонев окончателно беше оправдаван  и по т. нар. „военно дело" срещу него.

Той беше оправдан на една инстанция и по делото, заведено, че е ощетил държавата с 8 млн. лева за неизгодна сделка за купуването на поточна линия за строителство на хангари.

Срещу Цонев се водеха общо три дела в цивилен и едно във военен съд. По всички дела, които се водят до момента срещу него, присъдата е една и съща – „невинен".

Единственото дело, което все още не е завършено на първа инстанция, е това за подкуп. Очаквайте подробности.

#Николай Цонев #Петър Сантиров #Тенчо Попов #СРС #подкуп #Петьо Петров #прокуратура #СФС #Софийски градски съд #дело #министър на отбраната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"