Кантарджиев: Грипът ще си покаже рогата в края на януари и началото на февруари

Кантарджиев: Грипът ще си покаже рогата в края на януари и началото на февруари
A A+ A++ A

Рогата грипът ще си ги покаже в края на януари и в първите две седмици на февруари. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ вирусологът проф. Тодор Кантарджиев.

В момента по-силно разпространение има грипа в Румъния и в Гърция, добави той.

„Това, което различава грипа от всички респираторни инфекции през зимата, е че на 2 часа от пълно здраве, получаваш болките в мускулите, в гърлото, в очните ябълки, дразнене от светлината, повишаваш температурата, имаш суха и непродуктивна кашлица и както е във вица – все едно те е газил влак“, заяви професорът.

„Прахчетата се борят срещу симптома, а не срещу вируса. Докато лекарството, изписано от лекар, е срещу причинителят на инфекцията и не развиваш заболяването. Не бива да ходим без маска по аптеките и поликлиниките“, предупреди той.

„Инкубационният период на грипа през този сезон е от 24 – до 48 часа. Симптомите на един риновирус или парагрипен вирус ще се появят след няколко дни и ще се чудиш къде си се заразил, докато при грипа ще се сетиш веднага, че вчера някой ти е кихал настоятелно или някой герой е тръгнал на работа с температура и хрема“, обясни проф. Кантарджиев.

Според него, аерозоли със сребърни частици пазят от вируси.

„В Европа двата грипа са от тип А. Лекарствата, които са срещу него, действат. Ако веднага ги вземеш, на другия ден ще си по-добре и бързо оздравяваш. Те са достъпни от няколко години. Тъй като се изписват само с рецепта, трябва хората се консултират с лекари“, добави той.

„Тези лекарства блокират размножаването на грипният вирус и ако се вземат рано ще има ефект. Действат 35 часа от появата на първите симптоми. Ако ги приемеш веднага, няма да се разболееш“, изтъкна професорът.

„Който е болен, да си стои вкъщи! Където се събират много хора, ходете с маска! Мерките за проветряване и миенето на ръце не бива да бъдат занемарявани“, подчерта той.

„Добре е мамите, вместо да си клюкарстват, да вземат да почетат и да питат „абе, докторе, там пише, че се препоръчва този антибиотик, а ти защо даде другият – само, защото е пет пъти по-скъп ли?“. Като започнат такива въпроси на базата на някакви научни данни, нещата ще станат малко по-добре“, коментира вирусологът.

Според него топлото време забавя разпространението на вирусите. „В Европа там, където през декември градусите са били по-високи, са по-малко болните от грип, защото когато сме навън на слънце, вероятността да се заразим и да предадем инфекцията е много по-малка“, добави той.

„Иска ми се да затворим страницата с COVID-19, но през януари и февруари вероятно ще имаме пак проблеми с вируса. Няма да се плашим от това, което се говори в момента за Китай, защото там нещата малко се пресилват. Данните са главно на Ройтерс, а заболяването вече е с по-малката смъртност и с по-лекото прекарване. Мисля, че нищо фатално няма да стане“, прогнозира експертът.

„Когато децата тръгнат на училище и когато стане по-студено, ще се събираме в непроветрени помещения и тогава ще има увеличение на заразените. Дай Боже да няма натоварване на здравната система и да не се стигне до много случаи за кратък период от време“, добави той.

„Много вируси, които са характерни за сезона, се проявяват сега по-силно благодарение на мерките – на това, че две години бяхме с маски и случаите бяха по-малко. Колективният имунитет е по-слаб и затова случаите са повече“, изтъкна професорът.

„Повечето вирусни инфекции, които наблюдаваме още от пролетта, когато махнахме маските, приличат на грип. Те не минават за една седмица и се усложняват с неприятна кашлица“, предупреждава той.

„Респираторният синцитиален вирус е опасен за новородените, но боледуват и възрастните и то със засягане на бронхиолите - проводната система на долните дихателни пътища на белия дроб и обикновено три седмици се каля. Ако се смени характерът на кашлицата и секретът от носа и от това, което се изкашля, стане зелен, трябва да се консултирате с лекар, защото може вече да се касае за бактериална инфекция и е нужен антибиотик“, подчерта Тодор Кантарджиев.

„Полезни са инхалациите от водни пари със сода за хляб. Важно е въздухът в помещенията да е влажен, за да се оттича секретът от белия дроб. Пийте много вода, когато имате вирусна инфекция! Човек трябва да пие вода не само когато е жаден“, каза още той.

#грип #Тодор Кантарджиев #проф. Тодор Кантарджиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »