Боровинките – сурови, а не на хапчета

Боровинките – сурови, а не на хапчета
A A+ A++ A

Боровинките са познати от векове като средство за лечение на инфекции.

Наскоро завършило проучване на учени от университета в Масатчузетс показва силата на прясно приготвения сок от червени боровинки. Този сок е идеалното лекарство срещу инфекции.

Проучването, ръководено от професор Тери Камесано, е част от поредица подобни инициативи, имащи за цел да изучат естествения противовъзпалителен потенциал на плодовете и зеленчуците и да докажат, че приемането на  натурални природни продукти е по-ефективно от екстрактите им, вложени в различни лекарства и хранителни добавки.

В червените боровинки е намерено вещество, наречено проантоцианидин (флавоноид), което пречи на развитието на уринарни инфекции.

В хода на проучването професор Камесано установява, че приемът на боровинков сок предотвратява възникването на инфекции, причинени от E.coli. Сокът от боровинки пречи на бактерията да се залови за клетките на организма (процес, който се извършва чрез тънки реснички); останали незаловени, бактериалните клетки се елиминират бързо от организма.

Но не само флавоноидите в боровинките имат лечебни свойства. В изолат, съставен само от флавоноиди, е прибавена бактерия E.coli и е установено, че тези екстракти не оказват каквото и да е влияние върху бактериалното развитие.

Предстои да се изясни коя е другата мистериозна съставка в боровинките и защо само когато ги приемаме сурови, те са истинският „еликсир“ за нашето здраве. А дотогава нека спазваме следното правило: боровинките сурови, а не на хапчета.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"