2000 овце щурмуваха Мадрид

2000 овце щурмуваха Мадрид
Испански овчари преведоха над 2000 овце през централните улици на Мадрид в неделя като част от древна традиция. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Испански овчари преведоха над 2000 овце през централните улици на Мадрид в неделя.

Призивът им е да бъдат защитени традиционните пасища, миграцията на животните и правото да се прекарват стадата за зимуване и летуване от едно място на друго, предадоха АП и „Дневник".

Бързото разрастване на градовете, както и съвременните тенденции в животновъдството застрашават и затрудняват тези естествени територии и практики.

Правото да се използват традиционните пътища за прекарване на овце съществува най-малко от 1273 г., много преди Мадрид да се превърне от малко селце в огромен мегаполис.

Всяка година овцевъдите призовават за запазване на тези свои права. Съгласно древната традиция в неделя те плащат на градското кметството 25 мараведис (испанска монета от XI и XII век), за да преминат стадата им.

Стопаните имат право да ползват 125 000 километра маршрути за сезонната миграция на животните от пасищата във високите части на планините през лятото до по-топли пасища през зимата.

#Испания #овце #Мадрид #овчари #миграция #пасища

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »