Цунами в Черно море е възможно, но не по-високо от 2 м

Цунами в Черно море е възможно, но не по-високо от 2 м
Оказало се, че от морските общини по Северното Черноморие единствено в Балчик разполагат с научно изследване по този въпрос. Снимка: ecomedia.bg
A A+ A++ A

Цунами в Черно море е напълно възможно, но височината на вълната при евентуален инцидент не би превишила 2 метра.

Това заяви в студиото на Дарик радио в понеделник сутринта вицеадмирал Пламен Манушев, зам.-управител на Варненска област от броени дни.

Отговорност на новия заместник-губернатор ще бъдат именно бедствията и авариите в областта, за справяне с които Манушев увери, че ще бъдат използвани всички ресурси, включително и тези на армията.

Като командир на флота, а по-късно и като зам.-началник на отбраната Манушев е търсил информация за опасностите от цунами.

Оказало се, че от морските общини по Северното Черноморие единствено в Балчик разполагат с научно изследване по този въпрос.

От проучването, направено от специалисти от Института по океанология към БАН, става ясно, че ако цунами залее брега на Белия град, то ще бъде с височина максимум 2 метра.

Високите вълни могат да бъдат предизвикани от земетресение в региона на Шабла или свлачищни процеси в самия Балчик.

Според Манушев това се отнася и за варненските общини, но е необходимо да се направи подобно изследване и за останалите крайбрежни територии, за да се знае с по-голяма точност кои са най-застрашените места и как да бъдат укрепени.

На последното обучение „Бриз” Манушев е дал въпросната разработка на командира на военноморските сили контраадмирал Николов и той е включил в тренировките епизод за отработване  при условия на приливна вълна с подобен размер.

#Черно море #Цунами #Пламен Манушев #Варненска област #Балчик #Черноморие #БАН #Шабла

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »