Белодробната болница във Варна отново работи

Белодробната болница във Варна отново работи
A A+ A++ A

Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна възобновява работата си, съобщиха от здравното министерство. До решението се стигна след провелата се по-рано тази седмица, по инициатива на министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, среща между екипа на МЗ, областния управител на Варна, управителя на лечебното заведение и директора на РЗИ, и след решението на Общински съвет – Варна да отпусне 1 млн. лева за погасяване на задълженията на Белодробната болница.

Средствата се предоставят от бюджета на община Варна за 2022 г. като целева субсидия за приоритетно погасяване на задължения на лечебното заведение към електроразпределително дружество, както и за изплащане на трудови възнаграждения и осигуровки на персонала. Работещите в болницата 30 души вече са получили част от дължимите им за 10 месеца възнаграждения, като в максимално кратки срокове ще получат и остатъка от заплатите си.

Към момента електрозахранването в лечебното заведение вече е възстановено, а тези пациенти, които бяха освободени за домашно лечение и които са изявили желание за продължаване на лечението си в болнични условия, отново са хоспитализирани. Те ще продължат да получават необходимата им медицинска грижа на територията на областния град, без да се налага да пътуват до лечебни заведения в съседни на Варна области.

В рамките на срещата в Министерството на здравеопазването бяха обсъдени всички възможности за осигуряването на навременна и качествена здравна грижа за пациентите, лекувани в Белодробната болница във Варна. Беше взето решение още в началото на 2023 г. структурата на СБАЛПФЗ-Варна да бъде оптимизирана, с цел недопускането на натрупване на нови задължения.

#Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »