Опозиционна коалиция на път да смени управляващите в Литва

Опозиционна коалиция на път да смени управляващите в Литва
Втори тур на парламентарните избори в Литва се проведе в неделя. При преброени 3/4 от бюлетините изглежда, че опозиционната коалиция ще спечели. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Опозиционна коалиция е на път да спечели парламентарните изборите в Литва според резултатите при преброени ¾ от бюлетините, пуснати на балотажа в неделя.

Работническата партия и социалдемократите започнаха преговори с десните популисти от партия „Ред и справедливост" след първия рунд от вота на 14 октомври. Трите формации вероятно ще спечелят 78 от всички 141 места в парламента, предаде „Дневник", позовавайки се на Би Би Си.

По всичко изглежда, че правителството на премиера Андриус Кубилиус няма да остане повече на власт.

Предварителните резултати от неделя показват, че социалдемократите ще имат 38 места, Работническата партия – 29, а „Ред и справедливост" - 11. Християндемократите на премиера са втори с 32 мандата при избирателна активност около 35%.

Лидерът на работническата партия - роденият в Русия милионер Виктор Успаскич, заяви, че според данните изглежда Алгирдас Буткевичиус, който е начело на социалдемократите, ще бъде следващият литовски премиер. Той обеща да увеличи минималната работна заплата, да накара по-богатите да плащат по-големи данъци и да отложи въвеждането на еврото до 2015 г., което е по-късно, отколкото се надяваше правителството.

Сред 3,3-милионното население на Литва има безработица от около 13% и понижаващ се стандарт на живот. Освен това цената на енергията се увеличава в страната, която затвори съветската си АЕЦ през 2009 г.

Литовци гласуваха против плановете на правителството за изграждане на нова централа като начин за намаляване на зависимостта от руска енергия на референдум, който се проведе в деня на първия рунд от изборите.

Опозицията изрази съмнения дали страната може да си позволи такъв проект. Партиите обещаха да подобрят обтегнатите отношения на Литва с Русия, която остава най-големият търговски партньор на балтийската държава.

Според анализатори обаче ще има малко възможности за фискални маневри. Литва е сред най-бедните страни от ЕС и трябва да взима заеми от 7% от БВП следващата година, за да рефинансира дълга и дефицита.

#Литва #Андриус Кубилиус #парламентарни избори #Работническа партия #Виктор Успаскич #Алгирдас Буткевичиус #безработица #АЕЦ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници