Граждани на протест срещу екстрадирането на украински гражданин

Граждани на протест срещу екстрадирането на украински гражданин
A A+ A++ A

Граждани излязоха на мирен протест пред Съдебна палата срещу екстрадирането в Беларус на Дмитрий Трофимчук, обявен за издирване в Минск.

Това е протест за един украински гражданин, който се казва Дмитрий Трофимчук, когото Беларус е помолила за експулсация от страна на България. По всичко личи, че нашата държава ще съдейства. Това заяви в интервю пред БГНЕС Евгения. Протестиращата подчерта, че е безумно точно в момента да се изпращат украински граждани към страните-агресори Русия и Беларус.

“Беларус е категоричен съратник на Русия в агресията към Украйна в момента“, добави Евгения. “Най-голямата ни цел е Агенцията за бежанците в България да започне да разглежда наистина по-хуманно, да разглежда правата ни откъм всички конвенции, които България е подписала, и да може да се даде право на тези хора да бъдат бъдат несъгласни с това, което става в тяхната родина”, добави тя.

Андрей каза, че “днес протестират в подкрепа на украинския гражданин Дмитрий Трофимчук и неговото семейство, защото екстрадицията на украинския гражданин е опасна както за него, така и за семейството му".

БГНЕС припомня, че украинецът Дмитро Трофимчук влиза с колата си в България през Румъния на 19 ноември, за да се прибере в Турция, където живее след началото на войната. С него са жена му Виктория и трите им деца. В Украйна те вече нямат жилище. Разрушено е от бомба още в началото на войната.

На границата, обаче, Трофимчук е задържан от българските граничари. Те установяват, че украинецът е издирван с червена бюлетина от Интерпол по искане на Беларус.

Беларуските власти обвиняват 38-годишния мъж, че е участвал в организирана престъпна група, която незаконно е придобила лични и банкови данни на граждани на 84 държави и ги е използвала за разплащания.

Трофимчук отрича да е извършил нещо незаконно или нередно. Близките му казват, че той не е знаел, че е издирван, нито че е обвинен за престъпление в Беларус. Те също така смятат, че животът му ще е заплашен, ако България допусне да бъде екстрадиран в Беларус.

На 1-ви декември Великотърновският апелативен съд реши да остави в ареста украинския гражданин Дмитро Трофимчук, чиято екстрадиция иска беларуският режим, след което на 2-ри декември с решение на съда Трофимчук е преместен в Софийския затвор.

#протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »