Мюфтия: Процесът срещу имамите е тест за толерантността в България

Мюфтия: Процесът срещу имамите е тест за толерантността в България
Съдът в Пазарджик даде ход на делото срещу 13 имами за проповядване на радикален ислям и антидемократична идеология на 18 септември. В понеделник се провежда третото заседание по него. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Процесът в Пазарджик срещу 13-те имами, обвинени в проповядване на антидемократична идеология, е тест за свободата на българското общество, заяви заместник главният мюфтия Бирали Мюмюн Бирали.

„В крайна сметка е тест доколко сме толерантни, доколко можем един проблем да го локализираме и евентуално да се изчисти“, обясни Бирали Бирали пред БГНЕС.

Зам. главният мюфтия твърди, че по делото, което в момента се води, има много неща, които „трябва да се прецизират“.

Бирали Бирали изрази съжаление, че „в медиите излизат много различни неща“.

„Обикновеният човек се информира от медиите и това е един вид манипулация, което със сигурност ще предизвика определени напрежения, които са нежелателни. И аз призовавам медиите да са просто по-внимателни към тази чувствителна тема, защото една евентуална провокация няма да бъде добре за никого и този тест няма да го спечелим нито ние. Никой в държавата няма да го спечели“, категоричен е заместник главният мюфтия.

Съдът в Пазарджик даде ход на делото срещу 13 имами за проповядване на радикален ислям и антидемократична идеология на 18 септември.

Повдигнати са обвинения за ръководене и членуване в нерегистрираната по закон в страната ни организация „Ал Уакф ал Ислями“ - клон на едноименната саудитска фондация, действала в областите Смолян, Благоевград и Пазарджик.

#Бирали Бирали #Пазарджик #Окръжен съд #главен мюфтия #радикален ислям #антидемократична идеология #толерантност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници