Нова година: Не смесвайте тези лекарства с алкохол

Нова година: Не смесвайте тези лекарства с алкохол
A A+ A++ A

По празниците има много поводи за разпускане с алкохолни питиета в компанията на роднини и приятели. Но ако приемате определени лекарства, докато пиете алкохол, това може да повлияе на организма ви по различни начини. Смесването на алкохол с някои лекарства може да отслаби действието им. С други рискувате животозастрашаващо предозиране, пише в материал по темата академичното журналистическо издание "Конверсейшън" (The Conversation).

Ето какво трябва да знаете, ако приемате лекарства и планирате да пиете.

Защо това е проблем?

След като приемете лекарство, то се придвижва до стомаха. Оттам тялото ви го транспортира до черния дроб, където лекарството се метаболизира и разгражда, преди да попадне в кръвния ви поток. Всяко лекарство, което приемате, се предлага в доза, която отчита количеството на метаболизма в черния дроб.

Когато пиете алкохол, той също се разгражда в черния дроб и може да повлияе на това колко от лекарството се метаболизира.

Някои лекарства се метаболизират повече, което може да означава, че не достига достатъчно количество до кръвта ви, за да бъдат ефективни.

Други лекарства се метаболизират по-слабо. Това означава, че получавате много по-висока доза от предвидената, което може да доведе до предозиране. Ефектите на алкохола (като сънливост) могат да действат в допълнение към подобни ефекти на лекарство.

Дали ще имате взаимодействие или не и какво взаимодействие имате, зависи от много фактори. Те включват лекарството, което приемате, дозата, колко алкохол пиете, вашата възраст, гени, пол и цялостно здраве.

Жените, възрастните хора и хората с чернодробни проблеми са по-склонни да имат лекарствено взаимодействие с алкохола.

Кои лекарства не се смесват добре с алкохол?

Много лекарства взаимодействат с алкохола, независимо дали са предписани от вашия лекар или са закупени без рецепта, като например билкови лекарства.

1. Лекарства + алкохол = сънливост, кома, смърт

Пиенето на алкохол и приемането на лекарство, което потиска централната нервна система, за да намали възбудата и стимулацията, може да има допълнителни ефекти. Заедно те могат да ви направят допълнително сънливи, да забавят дишането и сърдечната честота и в екстремни случаи да доведат до кома и смърт. Тези ефекти са по-вероятни, ако използвате повече от едно от този вид лекарства.

Лекарствата, за които трябва да внимавате, включват такива за депресия, тревожност, шизофрения, болка (с изключение на парацетамол), нарушения на съня (като безсъние), алергии и настинки и грип. Най-добре е да не пиете алкохол с тези лекарства или да сведете приема на алкохол до минимум.

2. Лекарства + алкохол = увеличен ефект

Смесването на алкохол с някои лекарства увеличава ефекта на тези лекарства.

Един пример е със сънотворната таблетка золпидем, която не трябва да се приема с алкохол. Редки, но сериозни нежелани реакции са странно поведение по време на сън, като хранене насън, шофиране насън или ходене насън, които са по-вероятни при алкохол.

3. Лекарства + крафт бира или домашен алкохол = високо кръвно налягане

Някои видове лекарства взаимодействат само с някои видове алкохол.

Примерите включват някои лекарства за депресия, като фенелзин, транилципромин и моклобемид, антибиотикът линезолид, лекарството за Паркинсон селегилин и лекарството за рак прокарбазин.

Тези така наречени инхибитори на моноаминооксидазата взаимодействат само с някои видове крафт бири, бири с видима утайка, белгийски, корейски, европейски и африкански бири и домашно произведени бири и вина.

Тези видове алкохол съдържат високи нива на тирамин, естествено срещащо се вещество, което обикновено се разгражда от тялото ви и което обикновено не причинява никаква вреда.

Въпреки това, инхибиторите на моноаминооксидазата пречат на тялото ви да разгражда тирамин. Това повишава нивата в тялото ви и може да доведе до повишаване на кръвното ви налягане до опасни нива.

4. Лекарства + алкохол = ефекти, дори след като спрете приема

Други лекарства правят взаимодействия , защото влияят на начина, по който тялото ви разгражда алкохола.

Ако пиете алкохол, докато използвате такива лекарства, може да почувствате гадене, повръщане, зачервяване на лицето и шията, задух или замайване. Сърцето ви може да бие по-бързо от обикновено или кръвното ви налягане може да спадне.

Това може да се случи, дори след като спрете лечението и след това пиете алкохол. Например, ако приемате метронидазол, трябва да избягвате алкохола както докато използвате лекарството, така и поне 24 часа след като спрете да го приемате.

Пример за това, когато алкохолът променя количеството на лекарството или свързаните с него вещества в тялото, е ацитретинът. Това лекарство се използва за лечение на кожни заболявания като тежък псориазис и за предотвратяване на рак на кожата при хора, които са имали трансплантация на органи.

Когато приемате ацитретин, той се превръща в друго вещество - етретинат - преди да бъде отстранен от тялото ви. Алкохолът увеличава количеството етретинат в тялото ви.

Това е особено важно, тъй като етретинатът може да причини вродени дефекти. За да предотвратите това, ако сте жена в детеродна възраст, трябва да избягвате алкохола, докато използвате лекарството и два месеца след като спрете да го приемате.

Митове за алкохола и лекарствата

Алкохол и контрол на раждаемостта

Един от най-разпространените митове за лекарствата и алкохола е, че не можете да пиете, докато използвате противозачатъчни хапчета.

Като цяло е безопасно да се използва алкохол с тези хапчета, тъй като не влияе пряко на това колко добре действа контролът на раждаемостта.

Но хапчето е най-ефективно, когато се приема по едно и също време всеки ден. Ако пиете много, е по-вероятно да забравите да направите това на следващия ден.

Алкохолът също може да накара някои хора да им се гади и да повръщат. Ако повърнете в рамките на три часа след приема на хапчето, то няма да подейства. Това увеличава риска от бременност.

Противозачатъчните хапчета също могат да повлияят на реакцията ви към алкохола, тъй като съдържащите се в тях хормони могат да променят начина, по който тялото ви премахва алкохола. Това означава, че можете да се напиете по-бързо и да останете пияни по-дълго, отколкото обикновено.

Алкохол и антибиотици

Има мит и за това, че алкохолът не трябва да се смесва с антибиотици. Това се отнася само за метронидазол и линезолид.

В други случаи обикновено е безопасно да се използва алкохол с антибиотици, тъй като алкохолът не влияе върху това колко добре действат.

Но ако можете, най-добре е да избягвате алкохола, докато приемате антибиотици. Антибиотиците и алкохолът имат подобни странични ефекти, като разстроен стомах, замаяност и сънливост. Използването на двете заедно означава, че е по-вероятно да имате тези нежелани реакции. Алкохолът също може да намали енергията ви и да увеличи времето, необходимо за възстановяване.

Не спирайте приема на лекарства самоволно

Ако планирате да пиете алкохол през тези празници и сте загрижени за каквото и да е взаимодействие с вашите лекарства, не спирайте да ги приемате. Вашите лекар и фармацевт могат да ви посъветват дали е безопасно за вас да пиете според лекарствата, които приемате, или да ви препоръчат алтернативи.

Източник: Медиапул

#алкохол

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"