Посещение на министъра на отбраната Гуидо Крозето

Посещение на министъра на отбраната Гуидо Крозето
A A+ A++ A

Министърът на отбраната на Италианската република Гуидо Крозето посети България, за да поздрави и отправи коледни пожелания към италианските военнослужещи, които се намират в страната в рамките на бойната група на НАТО EVA BG – ръководено от Италия многонационално командване, създадено на основата на 82-ри пехотен полк „Торино“ от бригада „Пинероло" на италианската армия.

Като пристигна в Безмер сутринта на 24 декември, министърът бе посрещнат от българския министър на отбраната Димитър Стоянов, от заместник-министъра на отбраната Теодора Генчовска, от заместник-министъра на отбраната Катерина Граматикова, както и от посланика на Италия Джузепина Дзара, от заместникръководителя на мисията Франческо Калдероли и от военния аташе полк. Ивано Романо. По време на срещата си с министър Стоянов министър Крозето подчерта ясната приятелска връзка, която свързва България с Италия, като потвърди ангажимента на Италия за гарантиране на мира и сигурността на Балканите и стратегическото значение на Черноморския регион.

След това министър Крозето присъства на коледната литургия и обяда с италианските военнослужещи в базата „Ново село“.

При срещата си с италианските военни, водени от техния командир полк. Франческо Алаймо, министър Крозето поднови благодарностите на правителството и на цяла Италия за службата им в чужбина и за големия професионализъм и чувствителност, които демонстрират на всички места, където Италия присъства. Бойната група на НАТО EVA BG е създадена от Алианса в отговор на нашествието на Русия в Украйна. На 17 октомври 2022 г. Италия пое ролята на рамкова държава в България с присъствие от 740 военнослужещи. Присъединявайки се към инициативата, Италия се утвърждава като един от основните участници в укрепването на възпиращата и отбранителна позиция на НАТО по източния фланг

#министър на отбраната

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"