Французин предрече края на еврото и ЕС

Французин предрече края на еврото и ЕС
Положението в рамките на ЕС е тежко, „еврото може да се взриви, а Европа – да се разруши“, заяви френският министър по европейските въпроси Жан Леонети. Снимка: lexpress.fr
A A+ A++ A

Положението в Европейския съюз е тежко, „еврото може да се взриви, а Европа - да се разруши“, заяви френският министър по европейските въпроси Жан Леонети.

„Положението е тежко..., еврото може да се взриви, а Европа - да се разруши, и това може да е катастрофа не само за Европа, за Франция, но и за целия свят“, каза френският министър по телевизия „Канал Плюс“ няколко часа преди началото на решителната среща на върха в Брюксел, съобщи БГНЕС, позовавайки се на АФП.

Ако е възможно, обсъждането на начините за справяне с дълговата криза в еврозоната трябва да стане във формат 27, т.е. с участието на всички държави – членки на ЕС, каза още Леонети. Но Франция и Германия не изключват споразумение между 17-те държави от еврозоната, ако страните, които не членуват във валутния съюз като Великобритания или Швеция, не искат да се включат в него.

Леонети разкритикува и рейтинговите агенции. „Те малко ме дразнят. Преди те се основаваха на икономически и финансови стандарти, а сега се основават на политически стандарти. На рейтинговите агенции не им е работа да правят политика, това е работа на народите и на представителите на народа“, изтъкна министърът.

След като постави под наблюдение почти всички държави – членки на еврозоната, в понеделник, американската агенция „Стандард енд Пуърс“ заплаши вчера да намали рейтинга на европейските банки и дори на ЕС като цяло.

#министър #Европа #евро #Европейски съюз #среща на върха #ЕС #Брюксел #„Стандард енд Пуърс“ #министър по европейските въпроси #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »