Влак с амоняк от България дерайлира в Пирот - десетки са в болница, един почина

Влак с амоняк от България дерайлира в Пирот - десетки са в болница, един почина
A A+ A++ A

Един човек е починал, десетки са се натровили, след като влак, превозващ амоняк и други токсични вещества от България, дерайлира и разля товара си край Пирот в Сърбия.

Влаковата композиция, превозваща токсични материали, е натоварена в България - в Девня. Влакът е бил с 20 вагона.

Поради намалена видимост на близката магистрала до България са станали пътни инциденти. Полицията е затворила магистралата.

"Седем души бяха откарани в болница в Ниш (най-близкия голям град)", каза Владан Васич, кмет на град Пирот. Той съобщи за 51 натровени.

Един от приетите спешно в болницата в Пирот е починал.

Влакът е дерайлирал вечерта. Има "изтичане на амоняк и разпръскване на голямо количество газ в атмосферата", обявиха в официално изявление от вътрешното министерство.

В засегнатата част на 60-хилядния град Пирот беше обявено извънредно положение, а властите призоваха жителите да останат в домовете си.

На място веднага след инцидента са изпратени 27 пожарникари с 10 противопожарни автомобила. Спряно е железопътното движение по тази линия. Поради лоша видимост е прекъснато движението между Пирот и Бела Паланка по главния път. Алтернативният маршрут е през село Понор.

Компанията "Сърбия Карго" съобщи, че това е товарен влак, който се движи всекидневно по участъка Ниш-Димитровград и превозва суровини от България до Прахово и Шабац.

АФП съобщи, че във вагоните на дерайлиралия влак са били превозвани и химически отпадъци от България.

Собственикът на онлайн портала Pirot plus Ненад Паунович каза пред H1 по-рано, че в 30-километровия участък от Бела Паланка до Пирот се усеща силна миризма на амоняк, а видимостта е много лоша.

„Жителите на Пирот са много уплашени и никой не излиза от къщата си”, посочи Паунович.

Поне една от цистерните е паднала в коритото на река Нишава. Властите опитаха да успокоят местните, че водоснабдяването не е засегнато. Въпреки това в община Бела паланка предупредиха жителите да не използват вода от чешмата за пиене и готвене.

Все още не са известни причините за дерайлирането на влака, пише "24 часа".





Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »