Ето с какво време посрещаме Нова година (СЕДМИЧНА ПРОГНОЗА)

Ето с какво време посрещаме Нова година (СЕДМИЧНА ПРОГНОЗА)
Pixabay
A A+ A++ A

Времето през последната седмица на отиващата си 2022 година ще се определя от многоцентрова облачност от ниско налягане над Северна Европа. Към Балканите ще се запази преносът на по-топла въздушна маса и температурите на полуострова ни ще останат необичайно високи за това време от годината. Ще е по-често слънчево или с разкъсана облачност, с условия и за мъгли в равнините. Промяна на циркулацията очакваме към сряда, когато времето за кратко ще се влоши.

А ето и пълната и подробна прогноза на MeteoBalkans какво време ни очаква през последната седмица на декември.

През втория ден от Коледните празници над по-голямата част от страната ще е предимно слънчево. По-хладно ще се задържи в Дунавската равнина и там ще има условия за целодневни мъгли.

Максималните температури ще останат без съществена промяна и ще са между 10-16°С. В районите с целодневни мъгли ще са по-ниски – до 6-8°С.

Времето в София: През нощта срещу понеделник времето над столицата ще е предимно ясно време. След полунощ ще се образуват и мъгли. Минималните температури ще се повишат и ще са около 2-3°С, а максималните - около 10°С. През деня ще преобладава слънчево време.

Времето в планините: Над по-голямата част от планините ще е предимно слънчево и необичайно топло за сезона. Ще духа умерен западен, по най-високите върхове – и временно силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 9°, на 2000 метра - около 3°.

Времето по Черноморието: В сутрешните часове по Черноморието ще има условия за мъгли. През деня ще е предимно слънчево. Максималните температури ще се повишат и ще са нетипични за сезона – до 12°-15°. Вълнението на морето ще бъде около 1 бал.

Прогноза за фини прахови частици: Очакваме завишаване на нивата на фини прахови частици над районите с мъгли. Стойностите ще са между 70-110мкг/м3 при норма около 50 мкг/м3.

Времето на Балканите: Над по-голямата част от полуострова ще е предимно слънчево. В ниските части ще има условия за намалена видимост. Температурите ще се повишат.

Времето във вторник:

Затоплянето ще продължи и във вторник очакваме температури с 10 градуса над климатичната норма. Времето ще се задържи предимно слънчево или с разкъсана висока облачност. В низините и котловините ще има условия за намалена видимост и там температурите ще са по-ниски. Ще остане тихо, със слаб вятър от югозапад. Минималните температури ще са около 4-5°. Максималните в по-голямата част от страната - между 12° и 16°, по-ниски в районите с трайна мъгла – до 7-9°С.

Времето в сряда и четвъртък:

В сряда ще настъпи влошаване на времето. Около обяд вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще започне да прониква по-студен въздух. Облачността бързо ще се увеличи и на места в Западна България и крайните североизточни райони ще превали слаб дъжд.

В четвъртък ще настъпи подобрение на времето. Вятърът ще се преориентира и ще е югоизточен. Облачността ще се разкъса до слънчево време. Температурите ще се повишат. Минималните стойности ще са около 2-5°, максималните в по-голямата част от страната - между 9° и 12°.

Времето в петък и през новогодишната нощ:

Затоплянето ще продължи и в петък, когато очакваме температури до 5-7 градуса над климатичната норма. Времето ще се задържи с разкъсана облачност. В низините и котловините ще има условия за намалена видимост и там температурите ще останат по-ниски. Минималните температури ще са около 0-5°. Дневните градуси в по-голямата част от страната - между 8° и 14°, по-ниски в районите с трайна мъгла – до 4-6°С.

В новогодишната нощ времето ще се задържи с разкъсана облачност. Вятърът ще е слаб от северозапад. Ще се задържи топло за края на годината. Температурите към полунощ ще са между 4-7°С.

През нощта срещу неделя над крайните северозападни райони от страната ще има условия за слаби валежи от дъжд. Мъглите в Дунавската равнина отново ще се завърнат.

Седмичната прогноза е изготвена на базата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.

Както неведнъж сме подчертавали, подобни прогнози са несигурни в дългосрочен, 7-дневен план, и е възможно да претърпят изменения.



#седмична прогноза за времето

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"