Магични предмети предпазват от нещастия и уроки на Коледа, ето кои са те

Магични предмети предпазват от нещастия и уроки на Коледа, ето кои са те
Pixabay
A A+ A++ A

Коледа е сред най-дългоочакваните зимни празници. По традиция за празника украсяваме дома си с красиви гирлянди и лампички. Но ако искате да ви върви през следващата година, от дома ви на Коледа не трябва да липсват и някои магически предмети. Ето кои са те:

Коледната елха

Коледната елха е най-яркият символ на коледните и новогодишните празници. Това дърво защитава дома и носи късмет. В някои култури коледната елха се разглежда и като своеобразен портал към други светове. Присъствието ѝ в дома привлича доброто и сплотява семейството. Затова семейните събирания и изричането на благословии трябва да се извършва около коледното дръвче.

Мълчана вода

Тя трябва да присъства по време на коледните празници, за да закриля семейството и да привлече късмет в дома и през следващата година.

Сол

Солта присъства в магическите ритуали и вярванията на българите. Тя е средство за защита на дома и запазване на добрия късмет. Не трябва да липсва и на трапезата за Коледа.

Чесън

Чесънът е добре познат за защита от вампири, самодиви, зли духове, уроки. За да е защитен един дом и всичко в него да върви по мед и масло, вътре винаги трябва да има чесън. Особено на Коледа.

Бръшлян

Бръшлянът е тайнствено растение, което се свързва с редица езически ритуали. Бръшлянът в дома на Коледа гарантира щастлива и плодородна година, както и дълголетие на обитателите на дома.

Дрян

Дрянът е друго растение, което се свързва със зимните празници. Той е сред магически предмети на Коледа за щастие и късмет. Това дърво започва да цъфти рано и това го прави символ на младостта и дълголетието.

Пръст

Пръстта се свързва с плодородието и благополучието. Внасяне на бучка пръст у дома носи здраве и късмет. Заравянето на кости или друга ритуална храна в почвата се разглежда и като вид жертвопреношение.

Пепел

Пепелта също има свойствата да брани дома и да пречиства от негативна енергия. Тя също се разглежда като портал между света на живите и мъртвите. Събирането около огъня освен това сплотява семейството и поддържа хармонията вкъщи, пише съновник.бг.

#магични предмети #Коледа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »