US конгресмен иска санкции срещу "корумпирания" Иван Гешев

US конгресмен иска санкции срещу "корумпирания" Иван Гешев
A A+ A++ A

Финансовото министерство на САЩ да наложи санкции срещу българския главен прокурор Иван Гешев иска в свое писмо американският конгресмен Уорън Дейвидсън. Като причина той посочва съмнения за корупция и пренебрегване на санкции по закона "Магнитски".

Писмото се появи първо във фейсбук профила на Иван Христанов, депутат от Продължаваме промяната. Сайтът EurActiv обяви, че е получил документа, а самият Дейвидсън публикува в профила си в "Туитър" копие от него с думите: "Писмото ми относно България е истинско, каквито са и широко разпространените притеснения за избягване на санкции.", уточнява Дневник.

Демонстративното пренебрежение на американските санкции от главния прокурор е неприемливо и трябва да бъде адресирано", призовава Дейвидсън в писмото си до финансовия министър на САЩ Джанет Йелън.

"Използването на ръководството на прокуратурата като оръжие в услуга на организираната престъпност и корупцията е сериозна заплаха за стабилността на важен съюзник в НАТО и по общо – на целия регион на Балканите", допълва Дейвидсън.

През март 2021 г. двама американски сенатори от комисията по външни работи - Боб Менeндес и Джим Риш, излязоха с общо изявление, че ширещата се корупция, липсата на медийна свобода и политизацията на съдебната система заплашват отношенията между САЩ и България. Санкциите по закона "Магнитски" дойдоха 4 месеца след това.

Дейвидсън пише, че българската прокуратура е прекратила проверките, започнали след налагането на санкциите по "Магнитски".

В писмото на конгресмена "се прави директна връзка между поведението и действията на Иван Гешев, решения на българския съд, заграбване на бизнеси и покровителство над лица от задкулисието!", пише депутатът от ПП Христанов. И допуска, че "това е може би намек за новите "номинации на Магнитски".

"Очаквайте моите действия на 26 декември", пише още Христанов във Фейсбук. Дейвидсън пише, че българската прокуратура е прекратила проверките, започнали след налагането на санкциите по "Магнитски".

#конгресмен #санкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »