НС отхвърли ветото върху Изборния кодекс

НС отхвърли ветото върху Изборния кодекс
A A+ A++ A

Парламентът отхвърли ветото на президента върху промени в Изборния кодекс. Така повторно бе прието смесеното гласуване и връщане на хартиената бюлетина.

Законът беше подкрепен от 125 депутати в залата, като 101 бяха "против и нито един "въздържал се".

В мотивите си за връщане на закона държавният глава посочва, че, въвеждайки алтернативно два начина на гласуване в рамките на една и съща секция – с бюлетина за машинно гласуване и с хартиена бюлетина, законодателят не действа в пределите на законодателната целесъобразност, а създава условия тайната на вота да бъде нарушавана. Президентът сочи, че в зависимост от броя на избирателите, които ще гласуват по единия или по другия начин, може да се стигне до идентифициране на техния избор, което само по себе си води до взаимното обезсмисляне и на двата алтернативни способа за гласуване и се отрича смисълът на изборите като инструмент на демокрацията.

Радев изразява несъгласие и с характеристиката на машинното гласуване като вид електронно гласуване, осъществявано в контролирана среда. Той отбелязва, че това противоречи на целта избирателите да имат „право на избор“ между хартия и машина, тъй като във всички случаи отчитането на резултатите от машинното гласуване ще става не от машината, а чрез преброяване от секционната избирателна комисия на бюлетините от машинно гласуване. Държавният глава не е съгласен с отпадането на протокола от машинното гласуване и прехвърлянето на данни от записващото техническо устройство.

Президентът подкрепя инициативата на законодателя за предоставяне на достъп до изходния код и намаляване на съмненията за неправомерно манипулативно въздействие върху машините за гласуване, но подчертава, че извън последните 10 дни преди изборния ден липсва времево ограничение за достъпа. Отбелязва се, че за определяне на субектите, на които ще се предостави достъп до изходния код, се създават предпоставки за нарушаване на равенството пред закона, което би ограничило както партиите и коалициите, които не са преминали изборната бариера на предишните парламентарни избори, така и инициативните комитети да се запознаят с кода и да формират своя обоснована преценка относно гаранциите за сигурността на машинното гласуване.

На следващо място Румен Радев атакува превръщането на разписката в „бюлетина от машинно гласуване“. Подчертава, че ЦИК следва да обяви решението си за определяне на допълнителни защити на специализираната хартия, която ще се използва за отпечатване на бюлетина от машинно гласуване, и да разгласи това решение след обявяване на изборния ден за приключен.

В мотивите си президентът посочва още, че се променят изискванията към членовете на секционни избирателни комисии извън страната, като отпада възможността министърът на външните работи да се позове на предложения от организации на български граждани в съответната държава и по този начин необосновано е стеснено тяхното участие в изборния процес.

Радев отбелязва също, че с промените се премахва възможността за експериментално дистанционно гласуване в електронна среда, дори и в експерименталната му форма.


#вето #Изборен кодекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"