Радев: Войнолюбците в парламента гласуваха военната помощ за Украйна

Радев: Войнолюбците в парламента гласуваха военната помощ за Украйна
A A+ A++ A

Неведнъж призовах депутатите за разум по темата. За съжаление войнолюбците в Народното събрание взеха решение за военна помощ за Украйна с огромно мнозинство и задължиха служебното правителство да сключи договор за тази помощ.

Това коментира президентът Румен Радев след критиките на БСП, че не е наложил вето върху изпращането на военна помощ на Киев.

В днешното крехко политическо и междуинституционално равновесие всяка институция в своите действия и всяка партия в своето говорене трябва стриктно да се придържа към закона, както правя и аз. Съгласно нормативната уредба, налагането на вето не може да променя текстове по сключен вече международен договор. Тоест ветото е абсолютно безпредметно, категоричен беше той.

Сезирането на КС след ратификация на международен договор е невъзможно. Тоест съдът няма за какво да се произнесе. Докато г-жа Нинова умува дали да сезира КС, което е безнадеждна кауза, Министерството на отбраната свърши нейната работа и ревизира наложения от парламента договор с Украйна, добави Румен Радев. Военните вече са направили анализи какво може и какво не може да се даде на Украйна.

Категорично това министерство няма да дава самолети, танкове и зенитно-ракетни комплекси, които могат да накърнят нашите бойни способности, добави държавният глава.

#Русия Украйна # Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"