Българите – четвърти в ЕС по харчене за туризъм

Българите – четвърти в ЕС по харчене за туризъм
През август тази година общо над 420 хиляди българи са пътували в чужбина, половината от тях – в страни на ЕС. Снимка: Getty Images/Guliver Photos
A A+ A++ A

Българите са четвърти сред 27-те държави – членки в Европейския съюз, по харчене на средства за ваканционни пътувания и туризъм, показва анализ на Евростат.

На фона на финансовата криза, и особено на ниските заплати в България – най-ниските в ЕС, българинът е похарчил през 2011 г. средно по 2100 евро за ваканционни пътувания и туризъм, позовава се БТА на изследването.

Според данните на националната статистика за второто тримесечие на 2012 г. пътуващите българи са похарчили общо над 220 млн. лева, като близо 90 млн. лева са били за дестинации в ЕС за храна, настаняване, транспорт и други разходи, посочва „Дневник“.

През август тази година общо над 420 хиляди българи са пътували в чужбина, половината от тях – в страни на ЕС.

През август най-силен е бил потокът към Гърция – над 70 хиляди българи, Германия – над 25 хиляди българи, Испания и Италия – по над 16 хиляди българи.

Според НСИ през 2011 г. над 3.8 млн. българи са пътували в чужбина, като отново половината дестинации са били в страни от ЕС.

Най-много българите са посещавали съседните страни: Турция – над 1.1 млн. български туристи, Гърция – над 1 млн. българи, Македония и Румъния – по над 300 хиляди български туристи.

Най-разточителни в разходите си за ваканционни пътувания са жителите на Люксембург – по 6500 евро на човек, отчита анализът на Евростат.

Следват датчаните – по около 4400 евро, норвежците – 2400 евро, и българите – по около 2100 евро.

Французите са харчили за туризъм по около 1700 евро през 2011 г., германците – по около 1500 евро, испанците и белгийците – по около 1100 евро.

Най-малко средства за ваканционни пътувания и туризъм са били заделяни в Румъния – по 160 евро, Унгария – 290 евро, и Полша – 300 евро.

Според анализа на Евростат в периода 2006–2011 г., когато туристическият сектор е бил най-силно засегнат от кризата, най-много са пътували европейците над 65 години.

Данните показват още, че през 2011 г. ваканционните пътувания са били с продължителност четири и повече дни.

#България #Европейския съюз #ЕС #Гърция #Германия #Испания #Италия #НСИ #Турция #Македония #Румъния #Люксембург #Унгария #Полша

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »