С 16,2% са скочили общите разходи на работодателите за един отработен час

С 16,2% са скочили общите разходи на работодателите за един отработен час
A A+ A++ A

С 16,2% нарастват общите разходи на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица през третото тримесечие на 2022 г. спрямо третото тримесечие на 2021 година (по предварителни данни). В индустрията увеличението е с 18,1%, в услугите - с 16,4%, и в строителството - с 16%.

По икономически дейности най-висок ръст на общите разходи за труд е регистриран в икономическите сектори „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 23,4%, „Добивна промишленост“ - с 19,4%, и „Държавно управление“ - с 19,2%, информираха от НСИ.

През третото тримесечие на 2022 г. спрямо третото тримесечие на 2021 г. разходите за възнаграждение за един отработен час се увеличават с 16,3%, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) - с 15,8%. По икономически сектори изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от 23,6% за „Хотелиерство и ресторантьорство“ до 7,5% за „Хуманно здравеопазване и социална работа“.

Индексът на разходите за труд е краткосрочен икономически показател, имащ за цел да отразява тримесечното изменение на разходите на работодателите за един отработен час от наетите лица по трудово или служебно правоотношение. За изчисляването му се използват данни от тримесечното извадково Наблюдение на наетите лица, отработеното време, средствата за работна заплата и други разходи за труд.

#работа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници