Посланик Халид Емара: Египет е първата арабска страна, с която България установи дипломатически отношения #AmbassadorTalks

Посланик Халид Емара: Египет е първата арабска страна, с която България установи дипломатически отношения #AmbassadorTalks
A A+ A++ A

Това е последното ни интервю за 2022 г. от поредицата Ambassador Talks. През 2023 г. ще имаме още повече гости от дипломатическите мисии в България. Също така ще променим малко формата и въпросите. Днес имаме честта и удоволствието да посрещнем нашия последен гост за годината: Посланикът на Египет в България г-н Халид Ибрахим Емара.

1. Какво е мнението Ви за двустранните политически и бизнес отношения между България и Вашата страна?

Египет е първата арабска и африканска държава, с която България установява дипломатически отношения през 1926 г. и е най-големият икономически и търговски партньор на България в Близкия изток и Африка. Със сигурност искаме да продължим да развиваме тези исторически отношения между Египет и България в полза на двата народа.

2. Какво подобряване на тези отношения виждате в близко бъдеще и в дългосрочен план?

Сферите, в които можем да си сътрудничим, със сигурност включват енергетика, агроиндустрия, фармацевтика, индустрията с мебели и дограми и други. Ние също така разглеждаме електрическите автомобили, екологично производство на водород и възобновяемата енергия като области за сътрудничество. Бихме искали също да продължим сътрудничеството в областта на науката. В културната област, изкуството, театърът, танците, музиката, и фолклорът са прекрасни и много успешно съхранени в България. Имаме и символична българска мисия в областта на египтологията, която в момента работи в Луксор. Мисля, че имаме широк набор от неща, които можем да направим заедно. Вярвам, че следващите години ще ни дадат повече възможности да работим в тясно сътрудничество в полза на хората в България и Египет.

3. Според вас, какво е мястото на България в съвременния свят?

Това е много красива страна, близка до сърцето ми. За първи път служа в тази част на Европа. Имах дълга кариера различни постове в Западна Европа, но не бях посещавал Балканите преди. Колкото повече пътувам из България, толкова повече я обичам, ценя високо хората тук. Усещам топлината на юга, гостоприемството. Обичам планината, обичам красивите Родопи - посещавам ги редовно, когато мога, заедно с други посланици. Също така много харесвам Черно море. Имате много специална природа - комбинацията от гори и море е нещо, което нямаме в Египет. Нашето море е до пустинята, но нашите гори са под водата – в кораловите рифове!

4. Ако искате да популяризирате България пред инвеститори от вашата страна, кои биха били 5-те най-важни предимства, които бихте посочили?

Вярвам, че България има голям потенциал да отвори вратите за бизнеса към Европа, а Египет от друга страна е икономическия портал към Африка и Близкия изток. Това е добра база за бъдещи търговски партньорства между двете страни. България е стратегически разположена между Близкия изток и Европа и разполага със солидна транспортна инфраструктура – през страната минават няколко основни европейски транспортни коридора. Убеден съм, че в бъдеще търговските и инвестиционни партньорства и сътрудничество между Египет и България ще се засилят и това ще донесе големи икономически ползи и за двете страни.

5. Смятате ли, че България може да подобри своя имидж или брандинг и ако да - имате ли идея или съвет, който бихте могли да споделите с нас?

България има много големи предимства – икономически, географски, културни. Тя трябва да бъде по-активна в представянето на тези аспекти пред света и особено пред потенциалните инвеститори. Често вътрешният политически дискурс е твърде фокусиран върху негативите и това може да повлияе на призмата, през която страната се представя в международен план.

6. Кои биха били 3-те най-важни събития за вашето посолство до края на тази година?

През последните няколко месеца нашето посолство взе участие в няколко египетско-български бизнес форума, които се проведоха в ключови градове на страната. Египетска бизнес делегация с фирми от областта на селското стопанство, производството на мебели, туризма, фармацевтиката и търговията пристигна в България и взе участие в бизнес форум, организиран от Българската търговско-промишлена палата в София на 29 ноември, организиран съвместно с нашата Посолство. Този бизнес форум е първата стъпка за активизиране на двустранните търговско-икономически отношения след пандемията, за да могат компаниите да започнат разговори помежду си, да си сътрудничат и надяваме се: да започнат съвместни инвестиции.

Събитието беше последвано от бизнес форума в гр. Варна на 2 декември 2022 г., организиран съвместно от кмета на Варна и посолството. Във форума участваха представители на над 30 компании от секторите туризъм, химическа и фармацевтична промишленост, производство на мебели, текстил, износ на плодове и зеленчуци, културната индустрия. Форумът имаше голям успех и предостави на всички участващи компании чудесна възможност за нетуъркинг и създаване на контакти за бъдещи партньорства и инвестиции.

По-рано миналия месец имах възможност да посетя пристанище Бургас и да се срещна с местния бизнес и с представители на Бургаската търговско-промишлена камара. Бизнесът изрази готовност за установяване на контакти и бъдещо сътрудничество, затова нашето посолство планира да организира подобни събития през 2023 г.

7. Колко дълбоко е засегнала пандемията от COVID двустранните отношения между България и вашата страна?

Както в целия свят, Covid пандемията засегна обемите на търговията, ограничи човешките контакти и потенциалното взаимодействие и инвестиции. Въпреки това солидната основа на сътрудничество между Египет и България служи като добра основа за възстановяване и бъдещо разширяване на отношенията.

8. Какъв съвет можете да дадете на българите, които искат да правят бизнес с хора от вашата страна?

България и Египет имат богата историческа основа, но все още има неизползван потенциал в търговските и икономически отношения. Египет е огромен пазар за бизнес възможности, с население от 105 милиона души и много бързо икономическо развитие. Има огромни възможности за български компании, които искат да инвестират и да разширят бизнеса си. През последните 7 години Египет натрупа значителен опит в технологиите и моделите за прилагане на чиста енергия, рециклиране на отпадъци и незамърсяващото производство. Египетските компании са готови да споделят своя опит в тези области.

9. Разкажете ни за себе си – каква беше вашата професионална дипломатическа кариера, откога сте в България и кои са най-очарователните места или дори ястия за вас в България?

Имах голям късмет да уча либерални изкуства в Американския университет в Кайро. Това ми даде възможност да изследвам различни теми, докато следвах бакалавърска степен по политически науки. Международните отношения и дипломацията винаги са ме вълнували. Когато влязох в университета, не знаех, че ще се насоча към тази кариера. Като дете пътувах много, дори сам, от 13-годишна възраст. Това породи у ме страстта да работя по теми, важни за света и за обществото като цяло. В Египет имаме национален конкурс за подбор на дипломати и се радвам, че успях се класирам от първия подбор. Бях много млад, когато влязох във външната служба - на 23 години. Разбрах, че това е кариерата за мен едва след първото ми официално посещение в Япония, година след като започнах работа в министерството. Именно там научих, че чрез дипломация могат да се изградят важни връзки между много далечни страни, които сами по себе си са много значими култури.

10. Ако трябва да опишете България само с три думи, кои биха били те?

Страната на бъдещето.

https://www.novinite.com/media/photos_more/202210/path_4410.jpg

Novinite.com представя новата си рубрика, озаглавена: “Ambassador Talks”. Тя се състои от интервюта с посланици или ръководители на дипломатически мисии, акредитирани в България. Целта е да разберем тяхната гледна точка и мнение относно текущите събития и отношения – вътрешни, двустранни, и международни. Всяко интервю съдържа 10 еднакви въпроса.

Нашите почитаеми гости досега:

Посланикът на Китай, Негово превъзходителство г-н Дун Сяодзюн. Интервюто му можете да прочетете тук.

Посланикът на Дания, Негово превъзходителство г-н Йес Брогаард Нилсен. Интервюто му можете да прочетете тук.

Временно управляващ посолство на Германия, г-жа Ирене Планк. Интервюто й можете да прочетете тук.

Посланикът на Испания, Негово превъзходителство, г-н Алехандро Поланко Мата. Интервюто му можете да прочетете тук.

Посланичката на Италия, Нейно превъзходителство, г-жа Джузепина Зара. Интервюто й можете да прочетете тук.

Посланичката на Бразилия, Нейно превъзходителство, г-жа Мария Едилеуза Фонтенеле Реис. Интервюто й можете да прочетете тук.

Посланикът на Чехия, Негово превъзходителство, г-н Лукаш Кауцки. Интервюто му можете да прочетете тук.

Посланичката на Албания, Нейно превъзходителство, г-жа Доника Ходжа. Интервюто й можете да прочетете тук.

Посланичката на Румъния, Нейно превъзходителство, г-жа Бръндуша Предеску. Интервюто й можете да прочетете тук.

Посланичката на Португалия, Нейно превъзходителство, г-жа Ана Мария Рибейро да Силва. Интервюто й можете да прочетете тук.

Посланикът на Южна Африка, Негово превъзходителство, г-н Табо Тахе. Интервюто му можете да прочетете тук.

Представителите на посолства в България могат да се свържат с Новините за повече информация на Office@novinitegroup.com

Novinite.com (Sofia News Agency) е най-голямата англоезична медия в България, отразявайки вътрешни и международни новини повече от 20 години. Агенцията се чете в повече от 120 страни по света. Архив с новините се съхранява от години в много правителствени и бизнес институции и уебсайтът се цитира ежедневно в световен мащаб.

#Ambassador Talks

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"