Важен призив за поредна година: Без пиротехника за празниците, животните се стресират

Важен призив за поредна година: Без пиротехника за празниците, животните се стресират
A A+ A++ A

Силният шум от пиротехниката по време на новогодишните празници причинява неимоверен стрес, объркване и паника у животните. Затова организацията "Четири лапи" отново стартира кампания, с която да привлече общественото внимание.

"Има ефект от кампанията, през изминалата година в Новогодишната нощ доста областни градове се отказаха от зарята и избраха тип чествания. Това за нас е много голям успех, имаше голям отзвук и в медиите, много граждани се обединиха в тази наша обща кауза. През тази година ние отбелязваме кампанията по малко по-различен начин. Искаме хората на домашни животни да разкажат за това какво преживяват техните любимци по време на празниците", каза ветеринарният лекар Надежда Мечева в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ собствениците се сблъскват с огромния стрес, който изпитват животните.

"Не само животните страдат в навечерието на Нова година, също така има много лошо влияние върху хората, които са с тежки заболявания. Животни с епилепсия понасят изключително тежко тези светлини. Когато са стресирани животните започват да се въртят, да скимтят, да се опитват да се скрият в най-близкото възможно място, опитват се да се сгушат в нас. В този момент ние трябва да бъдем добри към тях, да ги галим, да ги гушкаме", добави Мечева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя сподели, че е много важно да запазим спокойствие, тъй като животните усещат нашите емоции.

"Зачестяват случаите на загубени животни по време на празниците. А когато животното е само вкъщи, стресът ще е още по-голям. Призовавам всички хора, които имат домашни любимци, да бъдат с тях в новогодишната нощ. Хотелите за животни също е вариант", коментира Надежда Мечева.

И бе категорична, че обществото ни вече е доста по-бдително за насилието над животни: "Апелирам гражданите да сигнализират. В нашия сайт има специална графа, която е направена с цел по-лесно да бъдат сигнализирани органите на МВР, да се подава жалба в прокуратурата. Всеки, който реши, че ще подаде такъв тип жалба, трябва да има доказателства за направеното деяние."

#заря #бездомни кучета #Нова година

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"