Все по-често обират жилищата ни посред бял ден - ето как да предпазим дома си

Все по-често обират жилищата ни посред бял ден - ето как да предпазим дома си
A A+ A++ A

МВР отчита ръст на на кражбите по домовете спрямо 2021 г. За първите 10 месеца на годината са извършени над 17 500 кражби. Разкритите случаи са около 5400. Половината от кражбите са извършени в София.

"Най-добрият вариант да предпазите жилището си докато ви няма, е да поставите СОТ, независимо дали пътувате по празниците или в работно време. Това, което в последните години поевтиня и хората масово ползват, са т.нар. уеб камери - свързани към домашната Wi-fi мрежа. Те позволяват отдалечено да охранявате жилището", каза експертът по сигурност Здравко Дерелиев в "България сутрин".

Специалистът обясни, че Wi-fi камерите са любителски вариант, докато поставянето на алармена система и включването на СОТ е по-добър вариант. Той почерта, че засега малка част от хората застраховат домовете си.

"Причините са в застрахователната култура на българина. Много от фирмите, които предлагат охрана със СОТ, предлагат и застраховка към договора или т.нар. обезщетение. Това е по-скоро имуществена отговорност, при която самата компания презастрахова този риск в някои от застрахователните компании. Това позволява при кражба с взлом да бъдат възстановени щети", обясни Дерелиев.

Дограмите не са пречка за крадците, ако човек не е положил допълнителни мерки за сигурност, каза експертът и допълни, че най-добрият вариант е добра комбинация между механична защита и електронна защита - каквато е СОТ-ът.

"Трябва да се погрижим за осигуряването на жилището колкото е възможно - прозорци, врати. Оттам нататък електронната защита е втората стъпка, която в комбинация с първата повишава нивото на сигурност до такова, че крадците да изберат следващия апартамент", коментира гостът на Bulgaria ON AIR.

Опитът на специалиста показва, че обикновено СОТ се слага след извършена кражба или проникване в жилището. По-лесно достъпните жилища на първите етажи остават чест обект на кражби, както и последните етажи.

"Много зависи какво е направено като инвестиция в жилището си. В последните години обект на домовите кражби най-често са бижута и пари", посочи гостът.

Домовите кражби често се извършват в светлата част на денонощието. Дерелиев обясни, че строителите все повече обръщат внимание на защитата на жилищата.

#обир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"