„Стандард енд Пуърс“ взе Европа на мушка

„Стандард енд Пуърс“ взе Европа на мушка
Рейтинговата агенция „Стандард енд Пуърс“ предупреди за възможността да бъде понижен кредитният рейтинг на Европейския съюз. Снимка: telegraph.co.uk
A A+ A++ A

Рейтинговата агенция „Стандард енд Пуърс“ предупреди за възможността да бъде понижен кредитният рейтинг на Европейския съюз.

Понастоящем ЕС има най-високия рейтинг - „ААА“. Той обаче може да бъде понижен с оглед на това, че бюджетът на ЕС зависи от икономическото състояние на страните - членки на Съюза, съобщи БГНЕС.

62% от доходите на ЕС, отбелязват от S&P, се обезпечават от страните от Еврозоната, мнозинството от които също са заплашени от понижаване на рейтинга им.

„Стандард енд Пуърс“ вече предупреди за възможността да бъде понижен рейтингът на шест европейски държави: Германия, Франция, Австрия, Холандия, Финландия и Люксембург, като всички те понастоящем имат най-високия рейтинг - „ААА“.

Решението си S&P ще вземе в зависимост от сигналите, които ще бъдат излъчени на срещата на лидерите на страните от ЕС, която ще се състои на 7-8 декември в Брюксел.

Тогава ще бъдат дискутирани мерките, необходими за справяне с дълговата криза на Стария континент. Евентуално понижаване на рейтинга на ЕС обаче не би имало драстични последици за икономическото състояние не Съюза.

Такива могат да се очакват само ако понижението е предшествано от емитирането на еврооблигации.

Пускането на подобни облигации на този етап е все още тема на преговори между Европейската комисия, Франция и Германия.

#Европейската комисия #еврооблигации #криза #мерки #страните членки #Люксембург #Финландия #Холандия #Австрия #Франция #Германия #Европейския съюз #ЕС #рейтинг #„Стандард енд Пуърс“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници