Хакери върнаха БНР в аналоговата ера

Хакери върнаха БНР в аналоговата ера
БНР
A A+ A++ A

офийската градска прокуратура (СГП) се самосезира по информация в медии, че компютърният вирус, ударил дигиталната система на Българското национално радио, е дело на хакерска атака. Това съобщиха от държавното обвинение. Подозренията са, че става въпрос за т.нар. руски хакери, които в последно време атакуват институционални сайтове у нас.

В резултат на кибератаки от Русия има разследване в НСлС и е възможно хакерската атака в радиото да е част от това разследване, коментира във Велико Търново главният прокурор Иван Гешев.

Проверка

Предмет на проверката е установяването на факти и обстоятелства за евентуално извършено компютърно престъпление по Глава девета „а“ от Особената част на НК, уточниха от държавното обвинение. Източници на „Телеграф“ разриха, че БНР работи със системата за управление и публикуване на онлайн съдържание с отдалечен достъп Dalet. Около 3 часа сутринта във вторник е открит вирус в системата и работата й е била спряна. Въпреки това обаче пробивът е довел до изтриване на информация, включително и записи от Златния фонд. Изчезнали са и журналистически материали от архива на радиото, готови коледни и новогодишни програми, записи на цели предавания.

Помощ

В момента БНР работи на аналогов режим, налага се на репортерите да записват ръчно и да използват флашки, за да прехвърлят записите си, които впоследствие да бъдат излъчвани. От ръководството на БНР са поискали помощ от Министерството на електронното управление (МЕУ), откъдето са изпратени допълнителни човешки и технически ресурси за справянето с проблема. В началото на октомври в продължение на два дни системата на БНР също бе атакувана, но тогава пораженията бяха незначителни, напомня "Телеграф".


#БНР #хакерска атака

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »