Сирия окончателно погреба „празничното“ примирие

Сирия окончателно погреба „празничното“ примирие
В събота убитите бяха над 110 души. Боевете вече включват и сирийските кюрди, които досега се опитваха да запазят неутралитет. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Примирието между правителствените сили и бунтовниците за мюсюлманския празник Адха е окончателно погребано.

Договорено с много усилия на международния пратеник Лахдар Брахими, примирието не успя да спре временно сраженията между радовната армия и бунтовниците, предаде БНР.

В събота убитите бяха над 110 души. Боевете вече включват и сирийските кюрди, които досега се опитваха да запазят неутралитет.

Очакваше се в неделя да се състои голяма демонстрация в Камишли, главен град на кюрдската автономна провинция в Сирия, в памет на 20-те кюрдски цивилни жертви убити при атаката на кюрдския квартал „Ашрафие" в Алепо, първо на редовната армия, после и на групировка от Сирийската свободна армия.

Отговорът на кюрдската страна не закъсня, като в сраженията бяха убити 19 души и много бяха пленени, иззети бяха големи количество оръжие, както и коли.

В комюнике на Отрядите за народна отбрана се казва, че кюрдската милиция е използвала правото си на законна защита и предупреждава, че „Ашрафие", както и съседният, населен с кюрди квартал „Шах Масуд", са и остават под неин изключителен контрол.

За съжаление всичко сочи, че кюрдите трудно ще могат да останат настрана от конфликта между редовната армия и бунтовниците. Няма съмнение, че това разединява още повече вече разделеното сирийско общество и увеличава риска от гражданска война в страната.

#Сирия #Башар Асад #президент на Сирия #бунтовници #Алепо #квартал „Ашрафие" #Сирийска свободна армия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници