Ураганът „Санди" се намеси в предизборната кампания в САЩ

Ураганът „Санди" се намеси в предизборната кампания в САЩ
Сред щатите, които могат да бъдат ударени от „Санди", има няколко ключови, където има много колебаещи се избиратели, за чиито гласове се борят и Обама, и Ромни. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Ураганът „Санди", който се движи към североизточната част на САЩ, принуди двамата кандидати за президент на САЩ Барак Обама и Мит Ромни да преустановят срещите си с избиратели.

Предизборните щабове на демократите и републиканците преразглеждат плановете на двамата кандидат-президенти за пътувания и срещи с граждани, за да не отвлекат вниманието им от подготовката по посрещането на стихията, предаде БТА.

Вместо в понеделник сутринта, полетът на Барак Обама за Флорида е изтеглен за неделя вечер. Отменени са и негови предизборни срещи в Северна Каролина в понеделник и Колорадо спрингс във вторник.

Вицепрезидентът Джоузеф Байдън се отказа от посещение в град Вирджиния Бийч (щата Вирджиния) с довода, че не иска да пречи на хората да се подготвят за стихията.

По същата причина в същия щат от предизборните срещи се отказа и Мит Ромни. Негови помощници съобщиха, че той смята обществената сигурност за по-важна от междупартийната борба.

Зам-говорителят на Белия дом Джош Ърнест заяви, че в момента Барак Обама смята за свой приоритет гарантирането на сигурността на американците и минимизирането на последствията от урагана.

Действащият президент проведе телеконференции с ръководителите на министерства за националната сигурност, Федералното управление по извънредните обстоятелства и Националния център за изследване на ураганите.

Ураганът „Санди" може да стане голям проблем за Барак Обама дни преди президентските избори. Американците не са забравили колко лошо действаха федералните и местните власти по времето на президента Джордж Буш-младши, когато през 2005 г. ураганът „Катрина" се стовари върху град Ню Орлиънс. Не е изключено разрушенията и наводненията от урагана да попречат на гласуването.

Властите се опасяват, че в някои райони ще се наруши електроснабдяването или на хората ще им бъде трудно да стигнат до избирателните участъци.

Сред щатите, които могат да бъдат ударени от „Санди", има няколко ключови, където има много колебаещи се избиратели, за чиито гласове се борят и Обама, и Ромни. Това са Северна Каролина, Вирджиния, Пенсилвания и дори малкия Ню Хемпшир.

Засега синоптици прогнозират, че „Санди" ще удари сушата в понеделник в щатите Ню Йорк и Ню Джърси. Прогнозира се също, че обстановката ще се влоши още повече, когато ураганът се срещне със студения фронт с ниско налягане, който се движи към САЩ от Канада. Специалистите не изключват от сблъсъка им да се образува суперураган.

По- рано тази седмица „Санди" нанесе тежки щети на държавите от Карибския регион, където загинаха 40 души.

#ураган „Санди" #САЩ #президентски избори #Барак Обама #Президент на САЩ #Мит Ромни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници