Правната комисия отхвърли ветото на президента за промени в Изборния кодекс

Правната комисия отхвърли ветото на президента за промени в Изборния кодекс
Кадър: бТВ
A A+ A++ A

Депутатите от Правната комисия отхвърлиха ветото на президента. Това се случи с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП.

В началото на дебатите наложеното вето нажежи страстите в Комисията. Според ПП, ДБ и БВ мотивите на президента са основателни. В дебатите се въздържаха от “Възраждане” и ДПС.

Според ГЕРБ аргументите на държавния глава са “противоречиви”.

“Ветото е очаквано и президента упражни своите правомощия. Той ни напомни, че в своята законодателна дейност трябва да се водим от обществения интерес и принципите на конституцията”, коментира Надежда йорданова от ДБ.

“Знам как бяха предприети те и колко необосновани и непровокирани с нищо бяха тези промени в изборния процес”, заяви Милен Матеев от ПП.

“Аз не очаквах че държавния глава, който разполага с такъв юридически екип, би могъл да наложи вето върху Изборния кодекс и то с мотиви, които са вътрешно противоречиви”, каза Бранимир Балачев от ГЕРБ.

“Именно в тишината на това прекратяване на дебатите е огромен рискът ние да родим един противоконституционен Изборен кодекс. Нещо повече - изправени сме в ситуация, в която можем да отидем на избори, но да се окаже, че не просто няма да имаме годни правни основания да ги проведем, а твърде вероятно е да нямаме и техническа готовност”, каза Александър Николов от БВ, информира Нова тв.

#Изборен кодекс #президентско вето #правна комисия #отхвърли

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »