Кой ексхумира НДСВ? В ход ли е операция на руските служби в София?

Кой ексхумира НДСВ? В ход ли е операция на руските служби в София?
A A+ A++ A

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи преди два дена: „Голямата ежегодна пресконференция на Владимир Путин няма да се състои“. Бизнесменът Михаил Ходорковски предложи в освободеното време да се излъчи запис на „Лебедово езеро“. Ако остане още свободно време, може да се запълни с репортаж от сърдечната среща на Симеон Сакскобургготски с руския посланик в София Елеонора Митрофанова и Волоколамския митрополит Антоний в резиденция „Врана“.

Разбира се, след като се поиска разрешение от руските тайни служби… Това е наше скромно предложение.

Пре очите ни се разиграва сватосването на проекто-кабинета „Габровски“. В него се оказаха немалко лица от политическото гробище на НДСВ. Неочаквано за някои и очаквано за познавачите на задкулисните игри, на сцена се появи винаги превъзбуденият Огнян Герджиков, когато стане дума за власт, и обяви, че царската партия се завръща. Беше мъртва, но вече не е…

Като си припомним, че Слави Трифонов номинира вицето от кабинета на Симеон Сакскобургготски Николай Василев, че Огнян Герджиков бе служебен премиер, а кадри от „жълтата“ артия започнаха да се появяват на възлови постове в държавата, става ясно, че възкресяването на царя не е случайно.

На това Томислав Дончев отговоря, че има хора, чията експертиза е ценна и те трябва да бъдат използвани. Така е, но все ми се струва, че биват използвани предимно за целите на определени кръгове.

Вече стана дума по-горе, че преди седмица Елеонора Митрофанова и приближеният на руския патриарх Кирил митрополит Антоний се оказаха на сладка раздумка със Симеон II. За медиите бе обяснено, че ставало дума за обсъждане на миротворческа мисия, касаеща Москва и Киев. Това е официалната версия. Неофициалната я знаят руските тайни служби и в Кремъл.

Съмненията за връзки на българския цар със съветския КГБ датират отдавна. Той ги отрича, но съмненията все още са живи.

Дни по-късно в кабинета „Габровски“ се появиха имена от времето на тройната коалиция, когато управляваха НДСВ, БСП и ДПС. Честно казано, справяха се по-добре от Борисов и ГЕРБ. Но да не забравяме, че Борисов също е продукт на онази коалиция и лично на царя…

Теория на конспирацията! – ще скочат Борисов и тези край него. Това сме го чували. Реалностите и фактите са други.

За осем години, когато Симеон и неговата НДСВ управляват, не е направено дори половин крачка за намаляване на зависимостите в енергетиката и други области от Русия. По време на 12-те години управление на Борисов тази „традицията“ е продължена. България изплаща над 1 милиард на Москва заради АЕЦ „Белене“ по арбитражно дело, започва се проектът „Южен поток“, който пропадна, но пък след него се реализира Руски/Турски поток, който погълна около 3 милиарда и стана коз в ръцете на Путин да нападне независима Украйна.

Царският план партията му да се върне на политическата сцена няма как да е случайно или емоционално хрумване. Ако са верни слуховете за хазартната страст на Симеон, то той си е направил сметката предварително. В ръката му се оказват карти като проваления, но все така алчен за власт Борисов, руският посланик Митрофанова, Волоколамският митрополит Антоний и кой знае още колко и какви сили по руска линия.

Едва ли царят би могъл да бъде отново активен както преди време. Със сигурност обаче ще получи някакви финансови или други облаги, които не са за изпускане. Те никога не са излишни. Освен това Симеон все пак не е нито Шарл де Гол, нито Уинстън Чърчил и не се чувства задължен към националните интереси.

Кой е генераторът тогава, който произвежда ток за новите амбиции, надничащи от резиденция „Врана“?

Отговорът е кратък: зависимостите по руска линия. Борисов, който отговаря за съставянето на правителството "Габровски" има стара дружба с Путин, която демонстрираше с охота през годините. Спомнете си как се буташе до Путин в Турция, за да върти с него "геврека" за пускане на Турски/Руски поток...

Путин и Кремъл търпят поражение в Украйна. Но те няма лесно да се откажат от болните си амбиции, именно защото са болни амбиции. Част от тях са свързани с България. Желанието на Путин е страната ни с поведението си да създава проблеми на НАТО и ЕС. Да се засилват антиевропейските настроения, като в същото време се пропагандира евентуален завой към Русия.

Случайно или не, точно в този момент БНТ излъчва филма „Реквием за една мръсница“, в който българският разузнавач Емил Боев прави за смях резидентът на американското ЦРУ. Да живее българо-съветската дружба по всички фронтове, от векове за векове.

И каквото и да ни говорят или отричат участниците в този процес, да знаете, че става дума за много пари и големи зависимости.

Руската шпионска мрежа действа необезпокоявана в България, докато родните служби кротко спят. А може и да не спят хората, а така да им е наредено.

На 19 септември във Фрог нюз бе публикувана информация за нов доклад на Кремъл, който чертае засилването на кибервойната срещу НАТО и Евросъюза. До него се стигнало след мащабните загуби на руската армия по фронтовете в Украйна. Президентът Владимир Путин бил бесен на военното ръководство в Москва, което се провалило в операциите срещу Украйна, което довело Русия до ръба на икономически, политически и социален срив.

В новият доклад са описани задачите и параметрите на действие на руските тайни служби през следващите месеци, до края на 2022 г. За документа съобщават няколко чужби разузнавания и дипломатически източници от столицата на Русия.

В един от разделите е отделено специално място на България, която влиза в пакета от удари срещу страни от НАТО и ЕС.

Русия се опитва да засили прякото си влияние върху страната ни. За целта се използват всички средства, включително и Българската православна църква, която често подкрепя своите „колеги“ от Руската православна църква, която пък е инструмент на Кремъл. И ето, че в София пристигна Волоколамския митрополит и заедно с посланик Митрофанова отиват при Симеон Сакскобургготски. Оттам в проекто-кабинета „Габровски“ се появиха имена, свързани тясно с управлението на царя и НДСВ, включително и тройната коалиция.

От което следва логичният въпрос: Съдейства ли Борисов на този опит на Москва да се намесва във вътрешните работи на България?

Витали Роник, Фрогнюз


#НДСВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"