Масов протест на медицинските сестри скова за 24 часа Острова

Масов протест на медицинските сестри скова за 24 часа Острова
A A+ A++ A

Десетки хиляди медицински сестри във Великобритания провеждат безпрецедентна 24-часова стачка. Трудовият спор е за заплащането.

Британските медии разпространиха кадри на стачкуващи медицински сестри, издигнали плакати от рода на „Медицинската сестра е за цял живот, а не само за Ковид“ и „Недостигът на персонал струва живота на хора“. Заместник-министърът на здравеопазването Мария Колфилд заяви тази сутрин в интервю за Скай нюз, че „страданието за хората е неизбежно в резултат на стачките“. Тя допълни, че министърът на здравеопазването Стив Баркли се е срещнал с профсъюза, известен под името за Кралски колеж за медицински сестри, безрезултатно, а премиерът Риши Сунак е дал ясно да се разбере, че исканията за увеличение на заплащането с 19% е нереалистично.

Председателката на синдиката Пат Кълън обаче реагира на тези думи като заяви, че Баркли е обърнал гръб на медицинските сестри и не е бил искрен по време на разговорите. Тя посочи, че стотици медицински сестри напускат всеки ден и е необходимо по-високо заплащане, за да се запълнят 50-те хиляди вакантни места за медицински сестри, а не да се стига дотам те да използват хранителните банки и да ядат остатъците от храната на пациентите, защото нямат пари.

Около 70 000 насрочени за днес прегледи ще бъдат канселирани в резултат на стачката. От Кралския колеж за медицински сестри обявиха, че въпреки стачката най-спешните случаи ще бъдат обслужвани.

#медицински сестри #Великобритания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай