Преведохме 31 млн. лева на американците за изтребителите F-16

Преведохме 31 млн. лева на американците за изтребителите F-16
A A+ A++ A

България е превела първата вноска за вторите осем изтребителя F-16. Това е станало в определения от американската страна срок.

Около 31 110 000 лв. е първата вноска от плащането по втория договор, който е на стойност малко над два милиарда и 540 милиона лева, без ДДС.

Служебният кабинет одобри парите преди седмица. 15 декември беше крайният срок, който американската страна е определила, за да е валидна офертата, която включва втори 8 F-16, но и боеприпаси, средства за обучение, средства за поддръжка, резервни части, първоначална поддръжка и обучение, както и придобиването на многофункционална система за разпределение на информация, съобщи БНР.

По-рано парламентът одобри втория договор, който влиза в сила от датата на първото плащане. Според условията, правителството на САЩ може да прекрати изцяло или частично договорите във всеки един момент. Разногласия може да се уреждат само между двете правителства. Изрично е записано, че няма да се прибягва до трети страни или трибунал. САЩ ще имат денонощен достъп до системите за опознаване "свой-чужд“ и други компоненти, съобщиха при представянето на част от параметрите по договора от МО.

"Локхийд Мартин" съобщи наскоро, че е започнало сглобяването на първия изтребител F-16 от осемте, платени накуп по договора от 2019-та година. При скорошна среща с представители на компанията, президентът Румен Радев изрази надежда, че производителите ще спазят сроковете след започналото производство. Първите F-16 се очакват към 2025-та година.

#изтребител

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай