Сметната палата разкри нарушение в обществена поръчка за „Арена Армеец"

Сметната палата разкри нарушение в обществена поръчка за „Арена Армеец"
Неоснователно условие в обществена поръчка за зала „Арена Армеец" от 2011 г. значително стеснило кръга на участниците в конкурса, разкри одит на Сметната палата. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Неоснователно условие в обществена поръчка за зала „Арена Армеец" от 2011 г значително стеснило кръга на участниците в конкурса, разкри одит на Сметната палата.

Документът за проверка на финансите на Столична община е за периода 1 януари 2010 г. - 30 септември 2011 г.

Поръчката на стойност 1,5 млн. лв. е обявена във връзка с транспортния достъп до залата, предаде „Дневник".

Имало е изискване към участниците реализираните от тях приходи от договори за пътно строителство за последните 3 финансови години (2007 г., 2008 г. и 2009 г.) да са минимум от 3 млн. лв. годишно.

„Сумата на приходите от посоченото изискване (9 млн. лв.) е 6 пъти повече от прогнозната стойност на малката обществена поръчка," пише в одита.

Според Сметната палата това изискване необосновано ограничава участието в процедурата. Схемата обаче не е разкрита и предотвратена от приложените контролни дейности.

Победителят в поръчката е „ГБС Инфраструктурно строителство" АД.

В проекта са били предвидени 7 етапа на строително-монтажни работи за 944 000 лв. без ДДС, включително 157 000 лв. за непредвидени разходи.

След подписване на договора е взето решение част „Канализация и отводняване" да се финансира и извърши от „Софийска вода". Това обаче е нарушение на договора според Сметната палата. Така общата стойност намалява до 852 000 лв. без ДДС.

Освен това е допусната замяна на дейности от предмета на поръчката с други, които не са били включени в условията на проведения открит конкурс.

Без това да е било част от изискванията на обществената поръчка, е ремонтирано кръстовището на бул. „Цариградско шосе" - бул. „Асен Йорданов". Тази промяна в договорката също е нарушение според Сметната палата.

Проверяващият орган е разгледал 126 обществени поръчки на Столичната община - 67 през 2010 г. и 59 до от 1 януари до 30 септември 2011 г. Проверени са и 350 малки обществени поръчки.

#зала „Арена Армеец" #Сметна палата #обществена поръчка #Столична община

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"