Как ще се отрази празничното пътуване на цените на самолетните билети?

Как ще се отрази празничното пътуване на цените на самолетните билети?
A A+ A++ A

В края на една година, която беше изпълнена с предизвикателства за авиоиндустрията, бизнесът в сектора на самолетните пътнически превози очаква 2023 г. с повече оптимизъм.

Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA - ИАТА) прогнозира миналата седмица, че през 2023 г. авиокомпаниите ще отчетат нетната печалба от 4,7 милиарда долара въпреки опасенията за икономическа рецесия в глобален мащаб. Ако тази прогноза се оправдае, то световният авиосектор ще излезе на плюс за първи път от четири години. Плановете за постигането на този икономически успех обаче включват и поредното увеличение на цените на самолетните билети.

По-скъпи полети по празниците

Авиоиндустрията е на загуба, откакто беше обявена пандемията от КОВИД-19. Когато тя избухна, пътниците рязко намаляха, което доведе до ограничаване на броя на полетите и до съкращения на служители в сектора на самолетните превози.

Сега търсенето се увеличава рязко, но авиокомпаниите трудно успяват да поемат целия поток от пътници заради недостиг на персонал.

Водещи въздушни превозвачи в САЩ обясняват решението си да спрат полетите до редица регионални летища с недостига на пилоти. Някои от тези авиокомпании очакват решаването на проблема с липсата на персонал да отнеме години. На този фон през предстоящия празничен сезон не се очертава подобрение на ситуацията, свързана с ограничения на полети и с проблеми при редица услуги на летищата, на които бяха подложени пътуващите със самолет през лятото. По празниците много пътници вероятно ще плащат повече, за да пътуват в по-препълнени самолети и то през претъпкани аерогари, отбелязва от Ен Би Си, цитирани от БТА.

Сезонът на празничните пътувания в края на годината наближава бързо и експерти прогнозират, че цените на самолетните билети се очаква да скочат до небето.

„Да пътувате със самолет през трите седмици около Коледа и Нова година обикновено излиза най-скъпо в сравнение с всички други периоди на годината“, посочва Кейти Настро, говорител на компанията, която управлява онлайн платформата за сравняване на цените на самолетните билети „Скотс чийп флайтс“ (Scott's Cheap Flights). „Учениците са във ваканция. Много хора искат да летят до родните си места, за да са със семействата си (по празниците - бел. ред.). Този рязък скок в търсенето за кратък период води до значително по-високи цени на билетите“, допълва Настро, цитирана от изданието „Инсайдър“. Тя обаче подчертава, че скъпите самолетни полети по празниците не са причина да се откажете напълно да пътувате със самолет.

В началото на януари, когато децата тръгват отново на училище, а родителите им се връщат на работа, се вижда как цените на самолетните билети „поемат в обратна посока“, отбелязва говорителят на „Скотс чийп флайтс“. Според нея най-евтино е да се пътува със самолет през януари и февруари.

Изобилие от евтини полети

„Ако пътувате между втората седмица на януари и началото на март, можете да откриете изобилие от евтини полети. През този период често цените на билетите са с 80 на сто по-ниски от тези по време на коледните и новогодишните празници“, споделя Кейти Настро пред „Инсайдър“.

По данни на онлайн платформата за самолетни билети „Скотс чийп флайтс“, полет от Сиатъл до Хонолулу между 23 и 30 декември струва малко над 1000 долара, докато ако летите по същата дестинация между 16 и 23 януари, ще ви струва само 198 долара. Ако пътувате със самолет над цялата територия на САЩ, от Лос Анджелис до Бостън, между 22 и 29 декември, ще се наложи да платите близо 900 долара, докато същият полет между 11 и 18 януари излиза само 140 долара.

Трябва да бъде отбелязано, че онлайн офертите за цените на самолетните билети са много динамични. Те се променят често, като може както да поскъпнат, така и да поевтинеят.

По-високите разходи за гориво на самолетите се отразяват на цените

Цената на самолетните билети зависи от периода на пътуване, но поскъпването им се дължи и на други фактори. Генералният директор на ИАТА Уили Уолш предупреди в края на септември, че високите цени на горивата се отразяват на цените на самолетните билети, които поскъпват.

Уолш каза, че производителите на петрол реализират огромни печалби и е време тези извънредни приходи да бъдат инвестирани в производството на устойчиви авиационни горива.

Цените на самолетните билети вече се повишиха през тази година в резултат на поскъпването на конвенционалното гориво, базирано на изкопаеми горива, припомня Ройтерс.

Самолетните билети поскъпват и заради въглеродните емисии

Самолетните билети ще поскъпват още, тъй като авиосекторът предприема действия за изпълнение на целта за намаляване до нулево равнище на емисиите от вредни газове към 2050 г., обяви генералният директор на ИАТА миналата седмица. Уолш призова Европа към по-бързи действия, за да бъде увеличено производството на по-екологично устойчиво авиогориво (SAF).

„Нарастващите цени на емисиите на въглероден диоксид трябва да бъдат отразени в цената на самолетните билети. Авиокомпаниите не могат сами да поемат увеличените разходи“, заяви Уолш пред журналисти.

Авиоиндустрията се счита за един от секторите, в които е най-трудно да бъде постигнато нулево равнище на емисиите от вредни газове, тъй като самолетното гориво не може лесно да бъде заменено с друг вид енергия, отбелязва Ройтерс.

На фона на галопиращата инфлация, увеличения поток от пътници с утихването на пандемията и последвалия хаос на някои от големите летища в Европа и САЩ през лятото поради недостига на персонал, самолетните билети продължават да поскъпват. Темпът на нарастване на цените им обаче може да се забави и е възможно полетите до някои дестинации дори да поевтинеят значително, ако се оправдаят опасенията за настъпване на икономическа рецесия в глобален мащаб.

#самолет #Коледа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »