Н.Пр. Табо Тахе: Южна Африка и България имат дълга и силна история помежду си #AmbassadorTalks

Н.Пр. Табо Тахе: Южна Африка и България имат дълга и силна история помежду си #AmbassadorTalks
A A+ A++ A

Празничен сезон е! За нас е чест, Негово превъзходителство г-н Табо Тахе да бъде един от последните ни гости за 2022 г. в поредицата Abassador Talks. Направете си топла напитка в този снежен ден и се насладете на интервюто.

1. Какво е мнението Ви за двустранните политически и бизнес отношения между България и Вашата страна?

Двустранните отношения между двата исторически партньора могат най-добре да се опишат като топли, с решимост и от двете страни да гарантират, че ще продължат да се разширяват и задълбочават. По отношение на двустранните бизнес отношения все още имат добра перспектива да реализират истинския си потенциал.

Южна Африка и България споделят дълга и силна история, изкована в трудни времена и която ще продължи да расте чрез надграждане, подобряване и разширяване на двустранните политически, икономически и междучовешки отношения.

От 1992 г. когато бяха установени официални дипломатически отношения между Южна Африка и България, двустранните отношения между двете държави се развиха и укрепнаха чрез няколко посещения на високо ниво и подписването на общо 14 двустранни споразумения.

Първата среща на висши служители между Южна Африка и България се проведе виртуално на 4 октомври 2021 г. и беше последвана почти веднага от двустранни политически и икономически консултации на ниво заместник-министри на 14 октомври 2021 г., по време на посещение в България на заместник-министър Алвин Ботес.

Това важно развитие обяви началото на структурирани двустранни отношения с годишни или двугодишни консултации, предвидени като постоянна характеристика. Основните цели на консултациите са укрепване на двустранните политически и икономически отношения, насърчаване на културата, туризма и връзките между хората и насърчаване на академичното сътрудничество между висшите учебни заведения.

Двустранният стокообмен между Южна Африка и България нарасна от 128,3 млн. Щатски долара до 153,1 млн. между януари и май тази година. Тези цифри предполагат, че взаимната търговия през цялата 2022 г. може да надхвърли 300 милиона щатски долара, което е по-високо от горните стойности от 247,3 милиона през 2013 г. и съответно 223,5 милиона през 2018 г.

Основните двигатели на износа на ЮАР за България са въглища, вълна, моторни превозни средства за превоз на стоки, интегрални схеми, а основните двигатели на вноса на ЮАР от България са слънчогледово масло, крафт хартия и електрически батерии. Уверени сме, че могат да бъдат добавени още продукти, за да се увеличи текущата кошница от търговия. Когато погледнете разнообразните продуктови предложения от Южна Африка, било то по отношение на промишлени стоки, селскостопанска продукция, износ на месо и много други, ще разберете, че има възможности за многократно увеличаване на текущите търговски данни. Поради тази причина вече финализирахме процесите за назначаване на почетен консул на Южна Африка, който да бъде базиран във Варна, но с консулски окръг, който обхваща както Варна, така и Бургас.

2. Какво подобряване на тези отношения виждате в близко бъдеще, а също и в дългосрочен план?

Двустранните политически и икономически отношения показват потенциал за по-нататъшно разширяване и растеж. Разглеждаме консолидирането на двустранните консултации, които в момента са на ниво заместник-министър, със съпътстващите ги срещи на висши служители. Консолидацията ще включва повишена редовност и институционализиране на тези ангажименти, както и увеличени физически и виртуални търговски ангажименти за отключване на бизнес възможности между двете страни.

Освен това, икономическите отношения могат да бъдат подобрени, със специален акцент върху разширяването на търговията. Както споменах по-горе, текущите данни за търговията предполагат, че има възможност да се увеличи до по-високи нива от всякога. Тук посолството ще се фокусира върху сектори като хранителни продукти; ICT; био продукти; електроника; козметика; текстил и Финтех. Посолството също ще продължи да насърчава културните отношения и връзките между хората с акцент върху обмена на студенти и опит. Що се отнася до туризма, Южна Африка е добре позната в България и е високо ценена от много българи като екзотична дестинация, която предлага отлично съотношение цена/качество. Сезонните различия между България и Южна Африка дават добри възможности за разширяване на туристическите връзки. Българската валута, левът (BGN), е много по-силен от ранда (ZAR) с коефициент от 1 до 8, което прави Южна Африка low-cost дестинация, предпочитана от българските граждани.

3. Според вас, какво е мястото на България в съвременния свят?

Един от централните принципи на съвременната световна система е идеята за “глобалното село“, което по същество говори за взаимосвързаността на страните по света. Вярвам, че България се присъединява към принципа за централното място на ООН в глобалната управленска система, подкрепена разбира се от регионални блокове.

Между другото, България е член на Световната търговска организация, която, както сигурно знаете, е междуправителствена организация, която е знаменосец на световната търговия. Също така, България се присъедини към ЕС: един „наднационален политически и икономически съюз“, съставен от 27 държави-членки. И двете институции се стремят да насърчават глобалната стабилност и просперитет. Ангажирането на това ниво е атестация, че България заема и продължава да заема своето достойно място в съвременния свят и се очаква да спазва всички съответни правила и съпътстващи разпоредби. Гореспоменатите възгледи са в синхрон със собствената позиция на Южна Африка към глобалната архитектура, закотвена върху създаването на справедлив и мирен свят за всички негови жители.

4. Ако искате да популяризирате България пред инвеститори от вашата страна, кои биха били 5-те най-важни предимства, които бихте посочили?

Първо, България се намира в сърцето на Балканите и е стратегически логистичен център. Лесното транспортиране на товари се осигурява чрез пет паневропейски коридора, които преминават през страната. България може да стане по-евтин и алтернативен маршрут за южноафриканските и други износители извън ЕС към Балканите, Европейския съюз, Общността на независимите държави (ОНД), Турция и Близкия изток. Очакването България да се присъедини към Шенгенското пространство и Еврозоната допълнително допринася за нейната геостратегическа привлекателност;

Второ, лекотата на правене на бизнес в България допринася за нейната привлекателност, което се подчертава от гражданските, търговските и икономическите закони по отношение на търговията и инвестициите, което от своя страна гарантира сравнително ниски данъчни тежести и относително лесно управляема данъчна система;

Трето, България предлага добре образована, сравнително евтина работна сила

таби, България е член на ЕС, което осигурява стабилност и необходимост от спазване на контрола и баланса.

5. Смятате ли, че България може да подобри своя имидж или марка и ако е така, бихте ли споделили идея или съвет?

България има много уникални характеристики и предимства, които да предложи на света, като например своя туризъм, който в допълнение към ваканционните си курорти на Черно море, включва нейните термални извори и спа центрове, своите ски курорти, своята цветарска индустрия, съчетана с нейните етерични масла, които включват производството на розово и лавандулово масло. България също има винарска индустрия, която е общопризната като една от най-старите в света и постепенно навлиза в търговското пространство. Ръка за ръка с това върви богатата история и култура на България. „Бранд България“ трябва да се носи много по-силно и проактивно в международен план чрез добре проучени и целенасочени комуникационни стратегии, за да се гарантира, че България и всичко, което обхваща страната, стават много по-известни и оценени в международен план.

6. Кои ще бъдат трите най-важни събития, които посолството ще организира до края на годината?

През 2022 г. се навършват 30 години от установяването на двустранни дипломатически отношения между Южна Африка и България. Като практически израз на публично/частно партньорство в насърчаването на двустранните отношения между Южна Африка и България и за да допринесе за запазването на наследството на световната икона: г-н Нелсън Мандела, Посолството, в партньорство с Lion's Head и Polygraphia Office Center проведе официалното откриване на първия паметник на Нелсън Мандела в България в чест на този изключителен радетел за човешко достойнство, равенство и просперитет.

Друга смела стъпка, предприета от посолството през тази 30-та година от двустранните отношения между Южна Африка и България, е приключването на назначаването на нов почетен консул на Южна Африка в областите Варна и Бургас. Целта е по-нататъшно развитие и насърчаване на търговските, икономически и културни връзки между Южна Африка и регионите Варна и Бургас.

Освен това, посолството е в процес на идентифициране на специфични за сектора компании в Южна Африка и България за по-нататъшно насърчаване на двустранната търговия чрез възможна виртуална среща, която да бъде последвана от търговска мисия в Южна Африка през 2023 г. Също така, имаме контакти на високо ниво - институционален контакт главно между изследователски институции както в Южна Африка така и в България. Такъв пример е посещението в Южна Африка на делегации от няколко висши училища в България и обратно.

7. До каква степен пандемията от Covid-19 се отрази на българо-южноафриканските отношения?

Пандемията доведе до спиране на дейности, които можеха да доведат до повече икономически странични ефекти. Спомняте си, че в България всякаква дейност спря през март 2020 г., което беше само 8 месеца от моята служба като посланик. За най-голямо съжаление и като всички останали, нашите планове бяха нарушени. Бизнес делегации и други посещения на високо ниво трябваше да бъдат отменени. Южна Африка временно беше поставена в списъка на България за Covid-19 в „червената зона“ заради определянето на открития в Южна Африка вариант на COVID-19 като тревожен вариант. Двустранната търговия е намаляла почти наполовина между 2018 г. (223,5 млн. щатски долара) и 2021 г. (128,3 млн.). През този период туризмът между Южна Африка и България практически спря, както и повечето директни контакти между хората. Използването на виртуални срещи смекчи тези удари, но едва тази година ситуацията се обръща и двустранната търговия и туризмът отново растат.

8. Какво бихте посъветвали българите, които искат да правят бизнес с южноафрикански граждани?

Южна Африка винаги е отворена за бизнес:

  • Южноафриканската валута, ранд, се представя добре в международен план;
  • Паричната политика на Южна Африка е напреднала и стабилна;
  • Южна Африка има редица специални икономически зони, където компаниите получават данъчни облекчения от 15%;
  • Независимостта на трите клона на правителството в Южна Африка: съдебната, изпълнителната и законодателната е защитена от нейната конституция;
  • Южна Африка е най-големият износител в Африка, но и най-големият вносител;
  • Южна Африка остава най-индустриализираната страна на африканския континент и осигурява вход към останалите 53 държави в Африка;
  • Африканското континентално споразумение за свободна търговия (AfCFTA) осигурява достъп до потребителска база от 1,2 милиарда души на целия континент с приблизителен общ БВП от 3 трилиона щатски долара. Търговията по AfCFTA започна на 1 януари 2021 г.;
  • Инвестиционният протокол на AfCFTA се прилага за вътрешноафрикански инвестиции. Неафриканските инвеститори и инвестиции могат да се възползват непряко от протокола чрез принципите на най-облагодетелстваната нация в инвестиционните договори и подобрено управление в AfCFTA. Това означава, че ще бъде необходим двустранен меморандум за разбирателство (МР) между Южна Африка и България, който да гарантира „предпочитано икономическо партньорство“ между двете страни, освен ако България не действа съгласно споразумението за стратегическо партньорство между Южна Африка и ЕС от 2016 г.; и
  • Ако България инвестира в индустриализацията на Южна Африка и насърчи индустриалното развитие чрез диверсификация и/или развитие на инфраструктурата, България ще отговаря на изискванията да се възползва от AfCFTA.

9. Разкажете ни за себе си – каква беше вашата професионална дипломатическа кариера, от колко време сте в България и кои са най-интересните места или дори ястия в България за вас?

Имах честта и привилегията да служа на страната си като кариерен дипломат в продължение на 23 години. Това е служба, която ме отведе до различни краища на света в търсене на взаимноизгодни двустранни отношения и сътрудничество в рамките на различни многостранни институции. Имах изключителната чест да служа на моята страна в нашите мисии в ОАЕ, Белгия, Китай, Чили и сега България. Във всички горепосочени задачи, които имах привилегията да поема от името на моята страна и правителство, съм служил два пъти като ръководител на мисията, като в Шанхай като генерален консул и в Чили като посланик, а в момента в България , също като посланик. Служа в България в продължение ползотворни и вълнуващи 3 години и половина.

Пандемията ни лиши от възможността да оценим живописната България и най-важното сърцето и душата на тази красива страна, нейните хора. Сърцевината на дипломатическите отношения са отношенията между хората. Спомянта си, че началото на пандемията в България съвпадна с началото на престоя ми като посланик. Сега, когато пандемията, надяваме се, е зад гърба ни, ние се опитваме да наваксаме пропуснатото време и имаме голям избор по отношение на живописните исторически и културни обекти в цяла България, от река Дунав до Витоша. Без никакъв ред по приоритет и да спомена само няколко от най-интересните места, на които съм бил и/или бих посетил със семейството и приятелите си след време:

  • Невероятни и безкрайни туристически обекти из София, включително величествената Витоша;
  • Рилският манастир;
  • Пещарата Божиите очи;
  • Седемте рилски езера и
  • Крайбрежният град Варна

Изборът е също толкова голям, когато става въпрос за възхитителната българска кухня, наред със семейството ми се наслаждаваме на тези деликатеси:

  • Баница
  • Шопска салата
  • Кебапче
  • Туршия
  • Цаца
  • Пърленка
  • Лютеница

10. Ако трябва да опишете българския само с три думи, кои биха били те?

Културно наследство; Потенциал; Възможности

Посланик Табо Тахе е опитен кариерен дипломат с 20-годишна история на работа на висше ниво на държавната администрация с корпоративните индустрии в Южна Африка, региона на Персийския залив, Европа, Китай и напоследък в Латинска Америка. Специалист по външни работи, политическа икономика и анализ на политиката. Предоставя надеждни съвети на предприятия на високо ниво относно Южна Африка като идеален търговски и инвестиционен партньор, както и предпочитана туристическа дестинация. Има магистърска степен по международни отношения/политическа икономика от Coventry University, Великобритания.

Novinite.com представя новата си рубрика, озаглавена: “Ambassador Talks”. Тя се състои от интервюта с посланици или ръководители на дипломатически мисии, акредитирани в България. Целта е да разберем тяхната гледна точка и мнение относно текущите събития и отношения – вътрешни, двустранни, и международни. Всяко интервю съдържа 10 еднакви въпроса.

Нашите почитаеми гости досега:

Посланикът на Китай, Негово превъзходителство г-н Дун Сяодзюн. Интервюто му можете да прочетете тук.

Посланикът на Дания, Негово превъзходителство г-н Йес Брогаард Нилсен. Интервюто му можете да прочетете тук.

Временно управляващ посолство на Германия, г-жа Ирене Планк. Интервюто й можете да прочетете тук.

Посланикът на Испания, Негово превъзходителство, г-н Алехандро Поланко Мата. Интервюто му можете да прочетете тук.

Посланичката на Италия, Нейно превъзходителство, г-жа Джузепина Зара. Интервюто й можете да прочетете тук.

Посланичката на Бразилия, Нейно превъзходителство, г-жа Мария Едилеуза Фонтенеле Реис. Интервюто й можете да прочетете тук.

Посланикът на Чехия, Негово превъзходителство, г-н Лукаш Кауцки. Интервюто му можете да прочетете тук.

Посланичката на Албания, Нейно превъзходителство, г-жа Доника Ходжа. Интервюто й можете да прочетете тук.

Посланичката на Румъния, Нейно превъзходителство, г-жа Бръндуша Предеску. Интервюто й можете да прочетете тук.

Посланичката на Португалия, Нейно превъзходителство, г-жа Ана Мария Рибейро да Силва. Интервюто й можете да прочетете тук.

Представителите на посолства в България могат да се свържат с Новините за повече информация на Office@novinitegroup.com

Novinite.com (Sofia News Agency) е най-голямата англоезична медия в България, отразявайки вътрешни и международни новини повече от 20 години. Агенцията се чете в повече от 120 страни по света. Архив с новините се съхранява от години в много правителствени и бизнес институции и уебсайтът се цитира ежедневно в световен мащаб.

#Ambassador Talks #Дипломатите Говорят #дипломати

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »