На пазар в Одрин: Стоките невъзможно скъпи за турците, за нас - изгодни

На пазар в Одрин: Стоките невъзможно скъпи за турците, за  нас - изгодни
A A+ A++ A

Отиващата си 2022 година ще се запомни с масовите пътувания на българските граждани в Турция и по-специално в пограничните градове Одрин, Къркларели и Текирдаг, за да пазаруват, предава БТА.

През август т.г. с указ на турския президент Реджеп Тайип Ердоган на българските граждани се даде право да посещават Турция само с лични карти, което още повече увеличи туристическия и шопинг потока. На фона на високия курс на чуждите валути в Турция предвид на катастрофалния спад на турската лира, българите като клиенти станаха спасителен пояс за развитието на търговията и икономиката на пограничните градове.

Според едно проучване на търсенията на потребителите в Гугъл, най-много от българите са търсили за Турция през 2022 г. отговор на въпроса "Колко турски лири струва един грам злато?“. На второ място по интензивност са търсенията на въпроса "Какъв е курсът на турската лира днес?“.

Търговците в близките до България Одрин, Кешан и Къркларели очакват засилен поток от българи за пазаруване специално за коледните празници.

Йомер Бичер, собственик на магазин за ядки, казва: "Българите купуват ядките с килограми. Нашите хора не могат да купят в такива количества, защото при тези икономически условия за нас са невъзможно скъпи. Но за българите цените са изгодни. Естествено, че ние сме много доволни от тях“.

Хотелите и ресторантите в Одрин също се подготвят за новогодишните празници. Голяма част от резервациите за посрещане на Новата година са направени от българи.

По думите на мениджъра Юсуф Йениюрт, програмите за посрещане на Новата година са съобразени с вкуса и интересите на клиентите от България и съседните страни. В някои от тях ще гостуват музиканти и изпълнители от България.

По данни на търговско-промишлената палата в Одрин през уикендите по около 20 хиляди български граждани посещават града.

Очаква се до края на тази година броят им да достигне около 3 милиона.

#Одрин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »