Първите цунами вълни след труса в Канада достигнаха Хаваите

Първите цунами вълни след труса в Канада достигнаха Хаваите
Хората наблюдават нивото на водата в очакване то да се покачи от прииждащата вълна цунами, предизвикана след земетресението 7,7 по Рихтер на територията на Канада. Снимка: АФП
A A+ A++ A

Първите вълни на цунами, предизвикани от силното земетресение от 7,7 по Рихтер в Канада, достигнаха бреговете на Хаваите с 15-минутно закъснение.

Очакваше се вълните, за които предупреди американският Център за предупреждение за цунами, да докоснат архипелага в 8:28 часа по Гринуич (11,28 часа българско време), предадоха АФП и БГНЕС.

Един от ръководителите на центъра геофизикът Джерард Фрайър предупреди жителите на Хаваите да не се заблуждават, защото първите вълни никога не са големи. Следващите може да са много по-мощни и да предизвикат наводнения, заяви той.

На архипелага отекнаха сирени и властите чрез радиото и телевизията настояха жителите да се оттеглят по високите места - по хълмовете, или на горните етажи на високите сгради.

Ресторанти и барове, където бяха организирани чествания на Хелоуин, бързо се опразниха, а пътищата се задръстиха от коли, които се опитваха да се отдалечат колкото се може повече от крайбрежието.

Местните власти заявиха, че не могат да направят нищо повече, освен да предупредят хората, които сами да намерят начини да напуснат опасните зони.

„Всички си отиват. Не трябва да се разчита на полицията, защото и ние се евакуираме," заяви кметът на Хонолулу Питър Карлайл.

#Канада #заметресение #Хаваи #Цунами

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници